Anul 2021 a reprezentat o perioadă deosebit de complexă pentru Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, având în vedere faptul că, în paralel cu gestionarea situației operative, au fost continuate misiunile date în competență, în ceea ce privește situația epidemiologică determinată de răspândirea noului coronavirus, pe palierul asigurării ordinii și liniștii publice și verificării respectării normelor legale preventive de către cetățeni.

Pentru gestionarea eficientă a amenințărilor și provocărilor la adresa vieții și sănătății cetățenilor brașoveni, au fost necesare eforturi instituţionale susţinute, dar și angrenarea continuă a resurselor umane, economice sau tehnologice aflate la dispoziție, pentru realizarea mandatului încredințat.

Obiectivele asumate au fost în concordanţă cu priorităţile strategice ale Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române, fiind reprezentate de:

  • Creşterea gradului de siguranţă și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor;
  • Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale;
  • Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
  • Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a inspectoratului.

 

În anul 2021, pentru acoperirea deficitului de personal, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române, au fost organizate 71 de concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante din sursă externă şi 11 concursuri pentru trecerea în corpul ofiţerilor.

Au fost continuate activitățile de îmbunătățire a dotării logistice (body-cam şi sisteme de stocare a datelor, maiouri antiglonț și antiînjunghiere, unități de calcul), dar și a condițiilor de lucru, fiind efectuate lucrări la 11 sedii proprii (sediul I.P.J., Poliția Municipiului Făgăraș, Poliția Municipiului Săcele, Poliția Municipiului Rupea, Poliția Stațiunii Predeal, Poliția Stațiunii Râșnov, Postul de Poliție Ungra, Postul de Poliție Ticuș, Postul de Poliție Voila, Postul de Poliție Mândra, Postul de Poliție Viștea), în valoare aproximativă de 1.600.000 de lei. Totodată, resurse financiare importante au fost alocate către cea mai importantă resursă a noastră, personalul unităţii, pentru protecția împotriva Covid-19.

 

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE

 

La nivelul I.P.J. Braşov, în anul 2021, au fost stabilite 4 domenii prioritare de prevenire a criminalităţii:

  • prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor;
  • prevenirea violenței domestice și a agresiunilor de natură sexuală;
  • prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului (cu cele două segmente: prevenirea furturilor din locuinţe, curţi, anexe, gospodării, respectiv prevenirea fraudelor comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice);
  • siguranţa rutieră.

Activitățile preventive desfășurate au avut ca obiectiv informarea antiinfracţională şi antivictimală a minorilor pentru adoptarea unui comportament bazat pe respectarea legii şi a normelor sociale, diminuarea condiţiilor favorizante de comitere a infracţiunilor contra patrimoniului, informarea populației cu privire la măsurile antivictimizare și la normele legislative care vin în sprijinul victimelor violenței în familie și creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la traficul rutier.

Activitatea de prevenire s-a materializat în:

3 proiecte punctuale derulate  pentru atingerea obiectivelor programelor de prevenire și 10 campanii de informare;

– 259 de acțiuni și întâlniri cu grupurile ţintă ale programelor de prevenire;

– 430 de articole cu tematică preventivă publicate, în presa locală;

– 32 de spoturi audio și video difuzate;

– peste 8.800 de materiale informativ-preventive oferite.

Printre acțiunile preventive desfășurate în anul 2021, dorim să le menționăm pe cele care au contribuit la promovarea măsurilor preventive și îmbunătăţirea imaginii instituției în comunitatea brașoveană: proiectul Școala siguranței ,,Tedi”, proiectul ,,De vorbă cu tinerii”, campania ,,Vacanță în siguranță”, campania ,,Sărbătorile se petrec în familie.Tu știi unde este copilul tău?”, campaniile ,,Cumpărături on-line în siguranță” și ,,Plăți on-line în siguranță” pentru prevenirea fraudelor on-line, campania ,,Circulați în siguranță” pentru prevenirea accidentelor de circulație, campania ,,Tot ce trebuie să știi despre protecția animalelor”.

 

Îmbucurător este faptul că cetățenii brașoveni au încredere în capacitatea noastră de a le veni în sprijin, pe problematica dată în competență, promovarea rolului activ al comunităţii în asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi îmbunătăţirea relaţionării cu cetăţenii constituind repere esenţiale şi deziderate permanente pentru instituţia noastră.

 

ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII

 

I. PE SEGMENTUL GESTIONĂRII SITUAȚIEI OPERATIVE

 

În scopul menținerii climatului de ordine și siguranță publică, în cursul anului 2021, structurile inspectoratului au organizat şi efectuat 1.768 de razii și acţiuni de amploare/cu efective mărite şi 14.072 de controale directe, care au avut drept rezultat constatarea a 1.444 de infracțiuni, dintre care 1.118 în flagrant delict, aplicarea a 84.176 de contravenţii, în valoare totală de aproximativ 29.530.140 de lei, respectiv confiscarea/ indisponibilizarea a 16 autovehicule, dintre care 14 autoturisme.

Pe un alt palier deosebit de important al structurilor de ordine publică s-au situat activităţile  preventive şi de intervenţie desfăşurate în comunitate, materializate în preluarea și gestionarea a 62.765 de apeluri prin S.N.U.A.U. 112 (+7.302 comparativ cu anul 2020), cu o medie lunară de 5.230 de apeluri și o medie zilnică de 171 de apeluri, realizarea a 31.377 de intervenţii la evenimente, aplanarea a 3.008 stări conflictuale, soluționarea a peste 11.500 de petiţii şi derularea a peste 350 de activităţi educativ-preventive în mediile considerate vulnerabile.

Pe linie de cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza activităţilor derulate relevă un trend uşor ascendent al activităţilor pe segmentul evidenţei nominale a cazierului judiciar, aspect determinat, în principal, de reluarea unor activități pe perioada stării de urgență/alertă, în care sunt necesare asemenea documente, fiind emise 71.319 documente specifice, comparativ cu 62.557 generate în perioada similară a anului 2020, respectiv 53.199 de certificate de cazier judiciar eliberate, 8.891 de copii cazier judiciar, 2.486 de situații generale juridice și 59 de extrase de cazier judiciar. De asemenea, au fost eliberate 7.364 de adeverințe de integritate (Registrul agresorilor sexuali).

Pe linia managementului operaţional al planificării şi executării principalelor acţiuni din domeniul ordinii şi siguranţei publice, I.P.J. Braşov a fost principala forţă care, alături de celelalte structuri ale M.A.I., a contribuit la asigurarea unui climat civic necesar bunei desfăşurări a activităţilor, participând la multiple misiuni comune de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, precum și la manifestările organizate în județul Brașov, fără a fi înregistrate probleme deosebite.

 

II. PE SEGMENTUL PREVENIRII RĂSPÂNDIRII COVID-19

 

În perioada evaluată, efectivele de poliție rutieră au asigurat însoțirea, în sistem releu, a 420 de transporturi de vaccinuri împotriva Covid-19 către Centrul Regional de Depozitare Brașov – Spitalul Militar Regina Maria, respectiv de la acest centru către Direcțiile de Sănătate Publică arondate și centrele de vaccinare din județul Brașov.

Polițiștii au executat 16.077 de acțiuni pentru verificarea respectării normelor legale de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2 și au desfășurat activități specifice, fiind obținute următoarele rezultate:

  • 000 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienței comunităților și de diminuare a impactului riscurilor (art. 5 din Legea 55/2020), în valoare de peste 2.900.000 de lei;
  • 620 de S.C./P.F.A. au fost verificate cu privire la respectarea recomandărilor/ interdicțiilor pe timpul stării de alertă;
  • 989 de persoane verificate, dintre care:

– aflate în carantină: 273.478;

– aflate în izolare: 413.842;

– în cadrul acțiunilor punctuale: 59.244;

  • 236 de auto/mijloace de transport persoane verificate;
  • 71 de infracțiuni de zădărnicirea combaterii bolilor sesizate.

 

COMBATEREA CRIMINALITĂȚII

 

În anul 2021, în conformitate cu obiectivul asumat, polițiștii brașoveni au desfășurat o activitate susținută pe linia soluționării dosarelor penale, astfel că, în urma colaborării fructuoase cu instituțiile de parchet, au fost soluționate 10.259 de dosare.

Pe segmentul infracționalității judiciare, pe principalele genuri de fapte, cu impact în conștiința cetățenilor, este înregistrat un trend descendent al faptelor, respectiv furtul (-6,17%), tâlhărie (-24,14%), tulburarea ordinii și liniștii publice (-42,86%).

Scăderi înregistrează și faptele de furt din locuințe (-22,26%), furtul din buzunare (-19,44%), furtul din auto (-3,81%), iar ușoare creșteri cunosc faptele de furt din S.C. (+0,95%) și înșelăciunile (+0,44%).

Activitatea de constatare a infracționalității economico-financiare înregistrează o creştere procentuală de +72,94% infracţiuni sesizate, aspect corelat cu intensificarea activităţilor de control efectuate în teren de către poliţiştii specializaţi. Astfel, au fost organizate şi efectuate 71 de acţiuni, dintre care 10 cu efective mărite, având ca scop asigurarea legalității funcționării agenților economici din județul Brașov.

Domeniile prioritare avute în vedere la nivel național, analizate ca indicatori de performanță pe linie de investigare a criminalității economice, au fost combaterea evaziunii fiscale, spălarea banilor, contrabandă, combaterea corupției și achiziții publice, drepturile de proprietate intelectuală.

Valoarea prejudiciilor totale recuperate în cauzele instrumentate, precum și a măsurilor asigurătorii aplicate este de aproximativ 46.000.000 de lei.

La infracţiunile sesizate contra vieţii se constată o scădere a principalilor indicatori, ocrotirea vieții cetățenilor fiind principala noastră prioritate. Astfel infracțiunile de omor au scăzut cu -66,67%, iar uciderile din culpă au scăzut cu -9,76%. Nu am înregistrat fapte de lovituri cauzatoare de moarte sau tâlhării urmate de moartea victimei.

De remarcat este capacitatea de reacţie promptă a structurilor judiciare în cazurile de criminalitate gravă, pe fondul unor bune relații de colaborare polițist-procuror, astfel că, începând cu anul 2010, toate infracţiunile de mare violenţă înregistrate, inclusiv cele din 2021, au fost soluţionate, iar autorii identificaţi şi traşi la răspundere penală.

În vederea prevenirii şi combaterii încălcării normelor legale ce reglementează regimul arme, explozivi şi substanţe periculoase, în perioada evaluată au fost organizate şi executate acţiuni şi controale, dispuse prin cele 268 de planuri de măsuri şi de acţiune, concretizate prin aplicarea a 89 de sancțiuni contravenționale, în valoare aproximativă de 43.000 de lei, confiscări de bunuri (dintre care 9.347 de kilograme de articole pirotehnice, 73 de arme ridicate în vederea confiscării, 7.699 de bucăți de muniție confiscată, 500 de kilograme de carne de vânat, 377 de trofee de vânat), dar și întocmirea mai multor dosare penale pentru infracțiunile constatate.

În perioada evaluată, s-au dispus 111 măsuri de anulare a dreptului de port și folosință, precum și 28 de măsuri de suspendare a acestui drept.

O preocupare constantă a polițiștilor brașoveni a reprezentat-o combaterea delictelor silvice, în urma activităţilor desfăşurate în cursul anului 2021, pe acest domeniu de activitate, fiind înregistrate următoarele rezultate:

  • acţiuni executate: 576;
  • mijloace de transport verificate: 527;
  • societăţi comerciale controlate cu obiect de activitate în domeniul silvic: 185;
  • contravenții aplicate total: 312, în valoare de790 de lei;
  • total material lemnos confiscat: 672 mc;
  • valoarea materialului lemnos confiscat: 490 de lei.

Pe segmentul protecției animalelor, la nivelul Inspectoratului de Poliție Judetean Brașov a fost înființat Biroul pentru Protecția Animalelor. Prin urmare, activitățile au fost direcționate în sensul operaționalizării structurii, crearea mecanismelor legislative și procedurale de acțiune, precum și realizarea priorităților identificate la nivel local.

Prin urmare, au fost obținute următoarele rezultate:

70 de dosare penale instrumentate, dintre care 47 privind încălcarea prevederilor Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor;

166 de sancțiuni contravenționale aplicate, în valoare de 26.490 de lei, în scopul asigurării bunăstării animalelor;

50 de foi de observație clinică și 44 de note de constatare întocmite, referitoare la starea de sănătate a animalelor sau privind leziunile suferite de către acestea;

182 de petiții înregistrate privind bunăstarea animalelor, dintre care 179 soluționate în anul evaluat.

În perioada următoare, pentru creșterea eficienței activităților desfășurate în domeniu, ne propunem să îmbunătățim colaborarea cu instituțiile și organizațiile cu atribuții în domeniu, pentru asigurarea unei protecții adecvate animalelor.

În domeniul sistemelor de securitate au fost efectuate peste 1.800 de controale și reverificări la obiectivele de interes din județul Brașov (societăți specializate de pază, unități și instituții de interes public, unități bancare/instituţii de creditare din categoria organizaţiilor cooperatiste şi I.F.N., unități aparținând C.N. Poşta Română, unităţi comerciale – hyper/super/market-uri, centre comerciale, mall-uri,  săli şi incinte de exploatare a jocurilor de noroc, ATM – uri destinate tranzacțiilor cu numerar). În urma acestora, ca urmare a constatării unor nereguli, au fost aplicate 138 de sancțiuni contravenționale, în valoare aproximativă de peste 585.000 de lei și au fost dispuse măsuri concrete de remediere. De asemenea, 4 licenţe ale firmelor de pază au fost radiate, iar 2 licenţe au fost anulate.

Activitatea specifică desfăşurată de către polițiștii criminaliști a constat în efectuarea a 3.930 de cercetări la faţa locului, pe  baza urmelor papilare, ridicate de la fața locului și rămase după eliminare, fiind identificate 231 de persoane. De asemenea, au fost realizate 605 expertize și constatări criminalistice.

Pe segmentul siguranței în școli, a fost aprobată înființarea, în cadrul I.G.P.R., a Direcției Siguranța Școlară, cu reprezentarea în teritoriu la nivel de birou. În vederea îndeplinirii obiectivului de realizare a climatului de siguranță în școli, au fost întocmite 423 de planuri locale de acţiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile aferente celor 423 de unități de învățământ preuniversitar, monitorizându-se permanent problematica specifică, precum şi gestionarea corespunzătoare a registrului special constituit pentru evidența activităților punctuale.

În perioada analizată, în incinta sau în zona adiacentă unităților de învățământ, au fost sesizate 55 de fapte de natură penală, 45 fiind săvârșite în incinta sau în zona adiacentă unităților de învățământ din mediul urban, iar 10 în mediul rural.

Astfel, pentru asigurarea protecției victimelor violenței domestice, în anul 2021, polițiștii au emis 402 ordine de protecție provizorii, aspect care a conferit o încredere crescută a victimelor în autoritatea polițistului și în rolul său de protector al oamenilor. Prevenirea și combaterea violenței în familie a fost și va rămâne o prioritate pentru instituția noastră și în anul ce a debutat.

În corelare cu efortul instituțional depus pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, în perioada de referință, efectivele de asalt ale structurii de acțiuni speciale au executat 313 misiuni specifice. Compartimentul pirotehnic a executat 39 de misiuni în 2021, un accent deosebit fiind pus pe controalele tehnice de specialitate, cu rol preventiv. În perioada evaluată, au existat 10 situații de criză, care au presupus intervenția negociatorilor, dar în trei dintre aceste cazuri nu s-a mai impus negocierea efectivă, situația dezamorsându-se până la ajungerea personalului specializat.

În domeniul pregătirii profesionale a polițiștilor a fost aprobată înființarea, în cadrul I.G.P.R., a Direcției Pregătire Profesională, context în care, la nivelul I.P.J. Brașov a fost înființat Serviciul Pregătire Profesională.

Un accent important a fost pus pe instruirea practică a polițiștilor din cadrul structurilor operative de ordine publică, transporturi și poliție rutieră, în  scopul  restabilirii prompte a climatului de ordine publică, fiind evaluați în ceea ce privește educația fizică și autoapărarea, respectiv instruiți în domeniul tacticii polițienești, cu precizarea că activitățile au fost condiționate de evoluția epidemiologică și normele de prevenire a Sars-Cov-2 emise de autoritățile publice.

În anul 2022 ne propunem intensificarea activităților pe linie de pregătire profesională, pe toate componentele acesteia, respectiv pregătire tactică, pregătire fizică, tragerea cu armamentul din dotare și conducere în regim prioritar, prin identificarea nevoilor reale de pregătire, alocarea resurselor necesare și asigurarea/îmbunătățirea infrastructurii necesare.

În anul 2021, statisticile indică un nivel crescut al fermităţii structurilor operative, corelat cu situaţia operativă înregistrată pe parcursul anului 2021.  Astfel, 755 de persoane au fost introduse în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, dintre care 710 bărbaţi și 45 de femei. Persoanele private de libertate au fost introduse în arest în baza a 665 de ordonanţe de reţinere, dintre care 247 transformate în mandate de arestare preventivă, 5 mandate de executare a pedepsei, 7 mandate europene de arestare și 78 de mandate de arestare preventivă.

 

SIGURANȚA RUTIERĂ

 

În domeniul siguranței rutiere, pe parcursul anului 2021, structurile de profil au derulat acţiuni preventive în locurile şi intervalele cu risc major de accident, în paralel cu desfăşurarea activităţilor necesare pentru combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere.

Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie grave, comise în perioada de referință, relevă o scădere cu -103 a numărului de accidente grave (procentual -41,04%), scăderea cu -9 a numărului persoanelor decedate (procentual -17,65%), respectiv scăderea cu -103  a numărului răniților grav (procentual -58,96%), comparativ cu perioada similară a anului 2020.

Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave sunt:

  • Viteza excesivă şi neadaptată la condiţiile de drum – reprezintă principala cauză generatoare de accidente;
  • Neacordarea priorităţii vehiculelor;
  • Neacordarea priorităţii pietonilor.

În scopul contracarării cauzelor care au generat producerea de accidente rutiere grave, efectivele de poliţie rutieră au organizat şi desfăşurat 4.460 de acţiuni privind respectarea normelor rutiere.

Cu ocazia activităţilor desfăşurate în teren, efectivele de poliție cu aviz de poliție rutieră (inclusiv cei din cadrul structurilor de ordine publică) au aplicat 45.312 sancțiuni contravenţionale la regimul circulaţiei și 5.824 de sancțiuni contravenționale aplicate la alte acte normative.

Pentru nerespectarea regimului transportului de persoane (public și în regim de taxi) și de mărfuri au fost aplicate 1.843 de sancțiuni contravenționale.

În anul 2021, au fost efectuate 1.678 de constatări la alcool, dintre care 376 reprezintă infracțiuni și 1.302 contravenții, precum și 152 de constatări privind consumul de substanțe psihoactive.

Au fost reţinute 5.156 de permise de conducere (1.320 pentru consumul de alcool, 921 pentru viteză excesivă, 1.149 pentru nerespectarea regulilor privind depășirea, 250 pentru neacordarea priorității pietonilor și 160 pentru neacordarea priorității vehiculelor) şi au fost retrase, până la remedierea defecţiunilor, 4.046 de certificate de înmatriculare.

Activitatea desfăşurata în vederea combaterii cauzelor generatoare a înregistrat următoarele repere de activitate:

  • Viteza – au fost aplicate 240 de sancţiuni;
  • Neacordarea priorităţii vehiculelor – au fost aplicate 323 de sancţiuni;
  • Neacordarea priorităţii pietonilor – au fost aplicate 250 de sancţiuni.

Activitățile de verificare în trafic au condus la constatarea a 2.012 infracţiuni la regimul circulației.

În domeniul rutier, în perioada de referință, s-a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, în cazul a 45 de suspecți. De asemenea, s-a dispus măsura arestării preventive în cazul a 6 inculpați, iar cu privire la 15 inculpați s-a dispus măsura controlului judiciar.

O activitate susținută a fost înregistrată pe domeniile asigurării permanente a stării de viabilitate a drumurilor publice, identificării zonelor în care înregistrăm frecvent accidente rutiere și adoptării unor măsuri tehnice menite să conducă la reducerea riscului rutier.

Astfel, ca urmare a demersurilor susținute şi în colaborare cu autorităţile competente, au fost realizate următoarele amenajări rutiere în municipiul Brașov:

  • Lucrari de realizare covor asfaltic nou şi marcaje pe DN 13 – de la km. 54+000m pana la km. 65+000m şi pe DN 1A – de la km. 160+600m până la km. 168+000m m şi marcaje;
  • Lucrări de reabilitare/modernizare a 7 drumuri judeţene, DJ104A – DJ 105C – DJ 105P (drumul de sub munte), DJ 132 (Rupea – Homorod – Jimbor), Drum Interjudețean Covasna – Brașov, care face legătura între DN 12 și DN 13 format din DJ 131 km 0+000 m – km 7+856 m, DJ 131B km 0+000 – km 12+978 m şi DJ 109 0+0000 – 9+084m;
  • A fost realizat proiectul „Semaforizare intersectii, DN 11 – DJ 112D, DN 11- str. Bisericii din loc. Lunca Câlnicului;
  • Urmare demersurilor relizate pe lângă administratorul drumului public, respectiv D.R.D.P. Braşov, s-a procedat la montarea de parapete tip New Jersey pe DN 1 între km. 189+000m şi km. 189+850m şi între 185+450m şi 185+750m şi pe DN 13 între km. 73+603 şi km. 74+035m, între km. 75+694 şi km. 77+1028m, între km. 82+006m şi km. 82+368m;
  • Au fost întreprinse demersuri pe lângă administratorul drumului public pentru montarea de parapete tip New Jersey pe DN 1 între km. 144+000m şi km. 145+800 – pentru acest sector vor fi montate, în momentul expirării perioadei de garanţie a lucrărilor executate la partea carosabila, parapete metalice axiale pe role și pe DN 13 intre km. 36+300m şi km. 37+950m (lucrări care se vor executa după expirarea perioadei de garanţie a lucrărilor executate la partea carosabilă);
  • Au fost finalizate lucrările de “Montare stâlpi cu LED pentru iluminare DN 1, localitatea Ghimbav”, de la km. 174+600m – 176+500m, pe ambele sensuri de circulatie;
  • S-a procedat la montarea de elemente specifice pentru delimitarea sensurilor de mers pe DN 1 sectorul de drum cuprins între km. 240+170m – 240+570m şi DN 1S de la km. 6+600m – 6+700m şi restricţionarea vitezei de circulaţie la 70km/h pe sectorul de drum cuprins între km. 4+900m -7+000m;
  • Urmare a demersurilor întreprinse de poliţia rutieră pe lângă administratorul drumului public DJ 132B, s-a procedat la montarea de parapete metalice marginale de protecţie pe exteriorul curbei deosebit de periculoase de la km. 4+500m, restricţionarea vitezei de circulaţie pe ambele sensuri la 70 km/h de la km. 4+000 până la intrare în loc. Caţa, realizarea de benzi rezonatoare pe ambele sensuri de circulaţie şi montarea indicatoarelor tip A6b – panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase;
  • Având în vedere accidentele de circulaţie produse pe drumurile naţionale, în urma cărora rezultă restricţionarea circulaţiei din cauza imobilizării autovehiculelor implicate în accident pe partea carosabilă, au fost înterprinse demersuri pe lângă D.R.D.P. Braşov, în vederea dotării fiecărui district cu semafoare electrice pentru dirijarea automată a circulaţiei, balize direcţionale cu lumină galbenă intermitentă, precum şi cu cărucioare portsemnalizare/panouri dotate cu indicatoarele: fig. A33 – Accident, fig. U 11 – Alte pericole, fig. U9 – Semafor si fig. U 16 – Limitare de viteză la 40km/h, conform SR 1848-1/2011.
  • A fost avizat proiectul de resistematizare a intersecţiei DN1 cu str. Teleferic din loc. Predeal. Proiectul de resistematizare prevede realizarea unor benzi de stocaj pentru virajul la stânga şi a unor benzi de accelerare/decelerare;
  • Au fost înterprinse demersuri pe lângă D.R.D.P. Braşov în vederea resistematizării intersecţiei DN 73A cu DJ 112A, astfel încât să fie îndeplinite condiţiile de siguranţă şi fluenţă a circulaţiei rutiere;
  • Au fost înterprinse demersuri pe lângă Primaria Mun. Braşov, în vederea amenajării unor sensuri giratorii, la intersecția DN73 cu str. Ioan Clopoţel, la intersecţiaa străzii Fântânii cu str. Calea Feldioarei (DN13) şi la intersecţia str. Carpaţilor cu Bd. Muncii;
  • Au fost înterprinse demersuri pe lângă Primăria Mun. Braşov pentru montarea de separatoare de sens pe str. Calea Fedioarei, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu VO1K şi intersecţie cu str. Fagurului şi pe str. Calea Bucureşti, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu
    Poienelor şi intersecţia cu str. Lacurilor;
  • Urmare a demersurilor efectuate de poliția rutieră pe lângă Primăria Mun. Brașov, s-a procedat la semaforizarea a 20 de treceri pentru pietoni în municipiul Braşov (de la intersecţia str. 13 Decembrie cu str. Oașului, precum si iluminarea suplimentară a acesteia și a trecerii de pietoni de la intersecția str. Carpaţilor cu Str. V. Alecsandri şi a trecerii de pietoni de pe Bd. Griviţei – Unicredit);
  • Montarea unor limitatoare de viteză pe străzile din municipiul Brașov, în zona trecerilor pentru pietoni sau în zona intersecțiilor care prezintă risc ridicat de producere a accidentelor de circulație;
  • Închiderea accesului către reprezentanţa Volvo de pe DN 73, pentru relația de stânga, prin montarea de separatoare de sens;
  • Au fost realizate demersuri pe lângă Primăria Mun. Braşov în vederea iluminării suplimentare a trecerilor pentru pietoni situate pe Calea București, bd. Saturn, str. M. Viteazul, str. Carpaţilor, str. Poienelor, str. Ecaterina Teodoroiu şi str. Zizinului;
  • S-au întreprins demersuri pe lângă Primăria Mun. Braşov şi s-au montat indicatoare rutiere “Oprirea interzisă” pe str. Carpaţilor, sectorul de drum cuprins între str. Sarmizegetusa şi str. Zorilor, în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei rutiere pe str. Carpaţilor.

În cursul anului 2021, au fost trimise administratorului drumului public 138 de informări cu privire la starea drumurilor publice. De asemenea, au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale factorilor de răspundere pentru lipsa stării de viabilitate a drumului public.

 

PRIORITĂȚI INSTITUȚIONALE ÎN ANUL 2022

 

Considerăm că, printr-o  bună cooperare şi colaborare cu instituțiile partenere, obiectivele asumate de inspectorat pentru realizarea dezideratului de ordine și liniște publică au fost îndeplinite, sens în care dorim să adresăm mulțumiri tuturor colaboratorilor instituției noastre, care ne-au sprijinit necondiționat în activitatea operativă curentă.

 

Pentru anul 2022, obiectivele asumate de conducerea inspectoratului, adaptate priorităților strategice ale M.A.I. și necesităților populației sunt:

  • Îndeplinirea misiunilor date în competenţa Poliţiei Române pe segmentul prevenirii răspândirii COVID-19, prin organizarea acţiunilor specifice menite să contribuie la respectarea prevederilor legale în domeniu de către cetăţeni, precum şi sprijinirea tuturor autorităţilor şi instituţiilor angrenate în efortul de asigurare a sănătăţii publice;
  • Abordarea proactivă și integrată a acţiunilor şi misiunilor specifice în domeniul ordinii publice, care să permită prevenirea comiterii faptelor antisociale și asigurarea stării de liniște publică în cadrul comunităţilor;
  • Dezvoltarea, eficientizarea şi perfecţionarea cooperării şi colaborării cu toate instituţiile din cadrul sistemului de apărare şi securitate naţională, precum şi cu celelalte autorităţi cu atribuţii în acest domeniu pentru realizarea climatului de ordine şi siguranţă publică;
  • Prestarea unui serviciu calitativ de ordine publică, prin cunoaşterea continuă a problematicii teritoriului de competenţă, intensificarea şi eficientizarea activităţilor de combatere a infracţiunilor contra persoanei, în special cea comisă cu violență, a patrimoniului, precum şi a celor comise în segmentul stradal;
  • Asigurarea unei capacităţi ridicate de răspuns a structurilor operative, prin adoptarea unei reacţii rapide şi eficace în situaţia producerii unor acţiuni antisociale, pentru asigurarea climatului de ordine publică în comunitățile brașovene;
  • Menținerea unei vizibilități și prezențe ridicate a polițiștilor în comunitate, atât în mediul urban, cât şi rural, în vederea descurajării unor comportamente delincvente și combaterii fenomenului infracțional și contravențional, prin optimizarea activității de patrulare, organizarea de acţiuni cu efective mărite, asigurarea prezenței efectivelor în teren în zonele și intervalele vulnerabile la comiterea unor fapte antisociale şi acoperirea informativă a zonei din responsabilitate;
  • Monitorizarea grupărilor infracţionale nestructurate, a persoanelor care prezintă interes din punct de vedere poliţienesc, respectiv cunoaşterea, monitorizarea şi intervenţia pentru dezamorsarea stărilor conflictuale latente din comunitate, concomitent cu creșterea gradului de documentare calificată și destructurare a grupărilor infracționale;
  • Continuarea activităților de prevenire și combatere a violenței domestice, prin realizarea tuturor măsurilor date în competență care se impun, în vederea ocrotirii familiei, ca celulă de bază a societății;
  • Dispunerea tuturor măsurilor din competență pentru diminuarea continuă a riscului rutier şi asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă pe drumurile publice, prin implementarea eficientă a campaniilor de prevenire, îmbunătățirea continuă a activităților pe linie de sistematizare și dinamizarea activităților de impunere a legii în zonele considerate cu risc rutier;
  • Asigurarea legalității funcționării mediului de afaceri brașovean, prin accentuarea măsurilor de prevenire şi combatere a infracţiunilor economico-financiare, concomitent cu eficientizarea continuă a activităţilor de identificare şi indisponibilizare a bunurilor, în vederea recuperării prejudiciilor;
  • Monitorizarea permanentă a stadiului soluționării dosarelor penale și dirijarea efortului instituțional în sensul intensificării și îmbunătățirii activității de soluționare a acestora, cu accent pe cele cu o vechime mai mare, cu violenţă ridicată, a celor comise de autori necunoscuți sau care generează impact în conțiința cetățenilor, prin dezvoltarea colaborării cu unitățile de parchet competente și structurile de sprijin;
  • Creșterea nivelului de siguranță școlară, prin eficientizarea activităților specifice desfășurate, în special pe componenta prevenției, prin adaptarea metodelor și instrumentelor de lucru la situaţia operativă înregistrată;
  • Operaționalizarea la capacitate maximă a structurii de pregătire profesională, dezvoltarea mecanismelor și proceselor de pregătire, cu accent pe instruirea practică, în vederea însușirii și aplicării, în exercitarea atribuțiilor, de către întreg personalul inspectoratului, a prevederilor actelor normative care reglementează activitatea specifică, pentru protejarea drepturilor cetățenești;
  • Continuarea dezideratului de asigurare a unei percepții pozitive în comunitate din partea cetățenilor și de apropiere a acestora, prin promovarea unei imagini coerente, credibile şi stabile a instituției, deschiderea continuă la dialog şi la problemele expuse de cetățeni, respectiv adoptarea unei atitudini transparente și responsabile;
  • Continuarea procesului de iniţiere şi derulare, în cooperare cu societatea civilă și instituțiile partenere a unor programe pentru prevenirea şi reducerea criminalităţii, pe domeniile prioritare identificate, având ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă civică și adoptarea, de către cetățeni, a unei atitudini preventive;
  • Dezvoltarea capacităţii de atragere a fondurilor nerambursabile, în corelare cu interesele, prioritățile și obiectivele instituţionale;
  • Îmbunătățirea continuă a activităţii pe componenta de prevenire a corupției în rândul personalului, în scopul promovării integrităţii, onestităţii şi profesionalismului ca standard de calitate, prin identificarea concretă a vulnerabilităţilor şi factorilor de risc, adoptarea unor măsuri eficiente de eliminare/diminuare a acestora, concomitent cu creşterea gradului de implicare și de responsabilizare a personalului în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;
  • Îmbunătăţirea continuă a dotării polițiștilor cu mijloace de protecție și intervenție, a condițiilor de lucru și climatului profesional, cu sprijinul eșalonului superior, prin angrenarea tuturor resurselor financiare și logistice aflate la dispoziție, aspecte care se reflectă în modul în care fiecare poliţist îşi îndeplineşte atribuţiile față de comunitate;
  • Asigurarea unui mecanism eficient de monitorizare şi evaluare a activităţilor derulate de structurile proprii şi dispunerea, în consecinţă, a măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea activității și obţinerea unor indicatori performanţi.

Sursa foto-video: IPJ Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.