Municipalitatea va implementa anul acesta 5 proiecte prin bugetarea participativă

De la începutul acestui an și până în data de 1 februarie, brașovenii au putut vota proiectele de bugetare participativă pe care primăria trebuie să le implementeze în 2022. Cele 16 proiecte intrate în etapa de vot au primit aproape 4.000 de voturi.

Proiectele câștigătoare, cele care au obținut cele mai multe voturi pe fiecare categorie în parte, sunt:

  • „Parcări sigure pentru biciclete“ la categoria Orașul mobil, care a obținut 701 voturi;
  • „Grădini urbane comunitare”, categoria Orașul verde, pentru care au votat 381 de brașoveni;
  • „Amenajarea de grădini muzicale în spații comune”, categoria Orașul relaxat, care a obținut 319 voturi;
  • „Pistă pentru alergat în parcul Tractorul”, categoria Orașul comunității, 238 de voturi.

Având în vedere că suma alocată programului de bugetare participativă este de 2 milioane de lei, iar suma totală alocată celor 4 proiecte câștigătoare este de 1.533.000 lei, diferența se alocă, conform regulamentului, proiectului clasat pe locul al doilea ca număr de locuri, indiferent de categorie. Astfel, cel de al cincilea proiect care va fi realizat de primărie în 2022 este „Toaletă publică în parcul Tractorul“, de la categoria Orașul relaxat, proiect pentru care au votat 311 de brașoveni. Suma alocată pentru acest proiect este de 467.000 de lei.

La 1 noiembrie am lansat Programul de bugetare participativă, un program prin care brașovenii se pot implica direct, în mod transparent, în construirea orașului pe care și-l doresc. În prima etapă, cea a propunerilor, 53 de brașoveni ne-au transmis propuneri sau idei pe care Municipalitatea ar trebui să le implementeze în anul 2022. După perioada de evaluare a proiectelor, începând cu 3 ianuarie, cetățenii au fost invitați să decidă care sunt proiectele pe care Primăria trebuie să le implementeze în acest an, ieri fiind ultima zi. A fost un proces destul de lung, de 3 luni de zile, dar având în vedere numărul de propuneri și numărul de voturi exprimate, 3.906, putem spune că implementarea celor 4 proiecte câștigătoare și a celui de pe lista de rezervă reprezintă o prioritate pentru comunitatea brașoveană. Mă bucur în final de interesul pe care acest proces de bugetare participativă l-a trezit în rândul brașovenilor, atât în zona de propuneri de proiecte, cât și în partea de vot, și îmi pun mari speranțe în calitatea rezultatului acestor proiecte, care vor contribui la a avea un oraș mai relaxat, un oraș mai verde, un oraș cu comunități mai implicate. Toți cei care au propus proiectele câștigătoare vor fi invitați să facă parte în echipele de proiect, vor putea să fie project manageri în cadrul acestor echipe, dacă vor dori acest lucru. De asemenea, în cazul în care vom avea alocările bugetare aprobate în votul din 11 februarie, și cei care au propus idei care vor fi prinse în buget vor fi invitați să facă parte din echipele de implementare. Cred că este un gest normal, un semn de a recunoaște implicarea și dorința de implicare a cetățenilor și un pas bun pentru anii următori”, a precizat primarul Allen Coliban, mulțumindu-le tuturor brașovenilor care au contribuit la programul de bugetare participativă, atât prin idei, cât și prin votul lor.

Descriere proiecte câștigătoare

Categoria Orașul mobil

„Parcări sigure pentru biciclete” – 701 de voturi

Descriere:

Amenajarea, într-un proiect pilot, a cel puțin 4 (patru) adăposturi sigure, îngrădite și acoperite pentru stocarea bicicletelor locatarilor în cele mai votate locații ale Brașovului, eliminând astfel unul dintre motivele principale pentru care locatarii cartierelor nu adoptă acest mijloc de transport. În timp, se urmărește instalarea unor astfel de parcări în proximitatea fiecărui bloc de locuințe. Nevoia nu doar de infrastructură adecvată circulației bicicletelor, cât și de asigurarea spațiilor de parcare sigure, la fel ca pentru autoturisme, reprezintă un pas necesar și de normalitate în această direcție.

La fel ca în trafic, bicicletele ocupă mult mai puțin spațiu decât mașinile chiar și atunci când sunt parcate, fiind posibilă o capacitate de stocare de aprox. 50 de biciclete definite de rasteluri etajate.

Valoare estimată proiect: 500.000 de lei.

Categoria Orașul verde

„Grădini urbane”  – 381 de voturi

Descriere:

Proiectul constă în amenajarea unor spații denumite “Grădini urbane comunitare”, în fiecare din cartierele Municipiului Brașov. Pentru început ar putea fi realizate, în primul an al proiectului, câte o grădină urbană în fiecare cartier al orașului Brașov, cu posibilitate de extindere. Scopul proiectului este de a promova grija față de natură, spiritul comunitar, susținerea dezvoltării agriculturii urbane prin propriul exemplu și îmbunătățirea esteticii unor zone din cartierele orașului.

Totodată, atât copiii, cât și adulții s-ar putea familiariza cu grădinăritul și cu ușurința de a avea o alimentație sănătoasă. Proiectul se adresează tuturor cetățenilor orașului (adulți, copii, pensionari) și constă în cultivarea plantelor comestibile (legume, fructe), cât și a celor decorative (plante aromatice, flori). Grădinile urbane vor putea fi realizate, întreținute și monitorizate cu ajutorul cetățenilor din apropierea acestora.

Valoare estimată proiect: 470.000 de lei.

Categoria Orașul relaxat

Amenajare de grădini muzicale în spații comune” – 319 voturi

Ideea pornește de la dorința de a avea o varietate cât mai mare de spații comune de recreere urbană, care să atragă pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber.

Este vorba de a monta instrumente muzicale de exterior, în spațiile publice, ce ar aduce plus-valoare comunității locale prin beneficiile pe care le aduce crearea muzicii în aer liber, încurajând exprimarea creativă și socializarea cu familia, prietenii sau chiar necunoscuții.

La ele poate cânta oricine, de la părinți cu copii, adolescenți, bătrâni și persoane cu dizabilități, până la profesioniști muzicieni – toată comunitatea brașoveană.

Instrumentele sunt concepute din materiale durabile (oțel inoxidabil, aluminiu, fibră de sticlă etc) special pentru a fi montate în aer liber, să reziste în orice anotimp, indiferent de condițiile meteorologice, și la uz intens;

Valoare estimată proiect: 290.000 de lei.

Categoria Orașul comunității

„Pista pentru alergat în parcul Tractorul” – 238 de voturi

Descriere:

Alergatul este o pasiune cu popularitate în creștere între brașoveni. Observăm tot mai mulți oameni care aleargă în aer liber, deoarece își doresc o viață sănătoasă. Pe lângă echipamentul folosit, mai ales încălțările, este importantă și suprafața pe care alergam. Propunerea este de a amenaja, în parcul Tractorul, o pistă de alergat. Aceasta să fie făcută dintr-un tartan special, care să protejeze picioarele brașovenilor alergători. Lungimea pistei o să fie în jur de 1400 m, cu o lățime de 1 m. Ținând cont că parcul are o parcare generoasă, această pistă va deservi mai mulți brașoveni, inclusiv din alte zone ale Brașovului. Dacă proiectul se va dovedi unul de succes, în 2023 se pot amenaja mai multe astfel de piste în Brașov: Parcul Central, Sub Tâmpa, Lacul Noua.

Valoare estimată proiect: 273.000 de lei.

„Toaletă publică în parcul Tractorul” – 311 voturi

Descriere:

Propunere de proiect – realizarea unei toalete publice în Parcul Tractorul, în continuarea clădirilor anexe ale Clubului sportiv, datorită faptului că acolo sunt instalațiile de utilități necesare: apa, energie, canal.

Caracteristicile toaletei propuse: să fie o construcție interesantă, cu arhitectură originală care să se încadreze în mediul natural al parcului, însă în același timp, să fie și un element arhitectural deosebit.

În ideea: „Brașov – capitala verde a României”, energia electrică necesară trebuie să fie obținută cu ajutorul panourilor solare, care s-ar putea monta pe un acoperiș ornamental.

Valoare finanțată proiect: 467.000 de lei.

Le reamintim brașovenilor că Programul de bugetare participativă nu este un program de acordare a unor finanțări nerambursabile, cum este cazul proiectelor culturale sau sportive, ci este un program prin care Municipalitatea implementează propunerile venite din partea cetățenilor și alese de aceștia, în urma votului.

Numărul total de voturi strânse de fiecare proiect:

Proiecte pentru un oraș verde
Gradini urbane comunitare – 381 voturi
Loc de joacă pentru copii și agrement – 228 voturi
Loc de joaca pentru caini in cartierul Tractorul – 219 voturi
Fantana pompa-aerator pentru Lacul Noua – 142 voturi

Proiecte pentru orașul comunităților
Pista pentru alergat in parcul Tractorul – 238 voturi
commUNITY HUB – 215 voturi
Reamenajare teren de baschet în cartierul Tractorul – 196 voturi
Teatru de Cartier – 174 voturi
Pictură murală în cartier – 150 voturi
Festival comunitar de arte si muzica – 98 voturi
Loc de relaxare Școala nr. 30 – 41 voturi

Proiecte pentru un oraș relaxat
Amenajare gradini muzicale in spatii comune – 319 voturi
TOALETA PUBLICA IN PARCUL TRACTORUL – 311 voturi
Mini Parcul Nucului din Noua – 255 voturi

Proiecte pentru un oraș mobil
Parcări sigure pentru biciclete – 701 voturi
AUTOMAT DE BILETE ȘI ABONAMENTE RAT LA STAȚIA PELICANULUI – 238 voturi

Leave a Reply

Your email address will not be published.