Situația de la Râșnov este gravă! Dacă este vorba de incompetență și de rea voință vă las pe voi să decideți.
În articolul publicat la data de 16 noiembrie 2021, În continuare, la Râșnov, tratarea apei se face în mod necorespunzător, avertizează USR Râșnov, scriam că voi încerca să găsesc răspunsuri cu privire la modul necorespunzător în care se face tratarea apei potabile la Râșnov. Deocamdată nu am găsit răspunsurile, însă vă prezint noi informații pentru a vedea că situația de la Râșnov este chiar mai gravă.
Operatorul GOSCOM Cetatea Râșnov SA nu deține licență pentru serviciul de alimentare cu apă. Conform notei de control a ANRSC din data de 28.10.2021, contractele dintre orașul Râșnov și societatea GOSCOM Cetatea nu sunt conforme cu legislația în vigoare.
Nerespectarea dispozițiilor menționate mai sus a determinat ca, începând cu data de 26.11.2019, furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare să se realizeze, de către societatea GOSCOM Cetatea Râșnov SA, fără licență, încălcându-se astfel dispozițiile art. 26 alin. 1 din Legea nr 241/2006.
Practic, serviciul de asigurare apă potabilă se desfășoară pe baza unor contracte aflate în afara cadrului legal specific. Mai mult, conform notei de control ANRSC, societatea GOSCOM nu mai îndeplinește condițiile de obținere a licențelor, fiind încălcate dispozițiile art. 33 alin 1 din Legea nr. 51/2006.
Deși administrația orașului Râșnov a fost informată de mai multe ori de către ANRSC, ea continuă să inițieze proiecte de HCL pentru a prelungi operarea serviciului de către Goscom, chiar dacă un HCL nu rezolvă lipsa de licență (aceasta este acordată de ANRSC). Cea mai recentă ședință a CL Râșnov a fost în 26 noiembrie 2021 și a avut două puncte pe ordinea de zi:
1. Proiect de Hotărâre, inițiat de către Primarul orașului Râșnov, privind aprobarea desfășurării de către S.C.”GOSCOM CETATEA RÂȘNOV” S.A. a serviciului de alimentare cu apă și canalizare, în condițiile art. 33, alin. 3 din Legea nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice, cu modificările și completările ulterioare.
2. Proiect de Hotărâre, inițiat de către Primarul orașului Râșnov, privind aprobarea desfășurării de către S.C.”GOSCOM CETATEA RÂȘNOV” S.A. a serviciului de salubrizare și deszăpezire, în condițiile art. 33, alin. 3 din Legea nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice, cu modificările și completările ulterioare.
Cele două Hotărâri au fost aprobate cu voturile PNL, în ciuda precizărilor ANRSC din nota de control.
Mai mult, orașul Râșnov trebuia să înființeze „Serviciul de Utilități Publice Râșnov” în perioada 2016 – 2019, dar abia prin HCL nr. 37 din 11.02.2020 s-a aprobat înființarea acestui serviciu. Cu toate acestea, din februarie 2020 și până în prezent, decembrie 2021, orașul Râșnov nu a finalizat punerea în funcțiune a „Serviciul de Utilități Publice Râșnov”.
Orașul Râșnov a obținut de la Instituția Prefectului – Județul Brașov o adresă prin care spune că HCL-ul prin care se face prelungirea operării serviciului de aprovizionare cu apă potabilă către GOSCOM este legală.
Avem practic, două instituții ale statului, ANRSC și Instituția Prefectului – Județul Brașov, cu puncte de vedere opuse.
ANRSC nu a aplicat sancțiuni contravenționale, dar a dispus următoarele măsuri prin nota de control din 28.10.2020:
Cine sunt actorii din această situație?
Societatea GOSCOM este deținută de orașul Râșnov cu aproximativ 65% și Boros Ioan Gheorghe cu 30%. Director general este Sorin Silviu Bălășescu, iar Consiliul De Administratie (conform site-ului societății) este format din Victor Gheorghe Munteanu – Presedinte, Rares – Cornel Secareanu, Elena Nan, Dusescu Lucia Aurelia, Lungu Marius Cristinel. Societatea a avut în 2020 o cifră de afaceri de 6.141.299 lei.
Primăria orașului Râșnov este cel mai important actor, primar fiind Liviu Călin Butnariu, finul lui Adrian Veștea. Până în 2016, primar a fost Adrian Veștea, iar Liviu Călin Butnariu a fost director general la GOSCOM.
„Calitatea apei este foarte bună”, continuă să susțină societatea GOSCOM în postarea făcută pe Facebook în data de 3 decembrie 2021. În această postare, sunt publicate trei buletine de analiză cu „rezultatele analizei apei potabile, din punctele de recoltare din Râșnov, în data de 25.11.2021, efectuate prin laboratorul autorizat al Companiei APA BRAȘOV S.A.”
Numai că în aceste buletine se vede clar că la clor rezidual liber cifrele rezultate în urma analizei sunt sub pragul de referință. Așa cum scriam și în articolul trecut, acest lucru înseamnă că nu este suficientă substanță pentru a elimina microorganisme, paraziți sau substanțe care, prin număr sau concentrație, pot constitui un pericol potențial pentru sănătatea umană.
Mai mult, acum avem și un termen de comparație. În articolul din 16 noiembrie 2021 am prezentat câteva buletine de analiză. Acelea sunt rezultatul analizelor făcute de către DSP Brașov. În acest articol vedeți că cele trei buletine sunt făcute de Compania Apa Brașov. În ambele cazuri, vedem că la clor rezidual liber cifrele rezultate în urma analizei sunt sub pragul de referință.
Leave a Reply