„Chemarea stejarului” la Bikeathon Țara Făgărașului 2021. Proiectul mai poate fi susținut până la finalul lunii septembrie

Sâmbătă și duminică, 18 și 19 septembrie, a avut loc Bikeathon Țara Făgărașului 2021, evenimentul organizat anual de Fundația Comunitară Țara Făgărașului cu multă pasiune, profesionalism și responsabilitate. Competiția combină bucuria de a pedala și de a fi în natură cu dorința de a dărui și de a susține inițiative comunitare. Cauza înscrisă de noi în competiție, Chemarea stejarului, a adunat laolaltă bicicliști, susținători și prieteni ai proiectului de plantare a stejarilor pe pășunile din jurul satului Cobor.

La final de săptămână ne-am bucurat de natură, de mișcare, de o comunitate generoasă strânsă în jurul a nouă proiecte menite să aducă binele în Țara Făgărașului, la Bikeathon Țara Făgărașului 2021. Bicicliști mari și mici, participanți în scaun rulant sau handbike, s-au înscris în cursa faptelor bune și au pedalat pentru proiectele înscrise pe platforma de strângere de fonduri implementată de Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, adunând astfel fondurile necesare pentru ca aceste inițiative să poată să prindă viață.

Noi, Ferma de Biodiversitate Cobor și Fundația Conservation Carpathia, am înscris proiectul Chemarea stejarului în cursa faptelor bune și ne-am propus să plantăm împreună cu susținătorii noștri și comunitatea locală peste 200 de puieți de stejari pe pășunile din jurul satului Cobor, să monitorizăm suprafețele plantate timp de trei ani, pentru a ne asigura de succesul muncii noastre, de viitorul acestor pășuni, de bunăstarea oamenilor care trăiesc la Cobor. Peste 30 de bicicliși au pedalat la Bikeathon pentru cauza noastră, Chemarea stejarului, ne-au susținut și ne-au ajutat să continuăm plantarea stejarilor pe pășunile Coborului.”

Presărate cu pâlcuri de stejari seculari, pășunile din jurul satului Cobor se numără printre cele mai valoroase pășuni naturale rămase în Europa. Din cauza abandonului fânețelor și pierderii agriculturii tradiționale, aceste pășuni au început să-și piardă stejarii și odată cu ei, bogăția naturală de aici.

Cei care nu au putut pedala pentru stejari la Bikeathon Țara Făgărașului, dar vor să contribuie la plantarea stejarilor pe pășunile din jurul satului Cobor, o mai pot face până la finalul lunii septembrie, pe pagina http://bikeathon.fundatiactf.ro/inscriere-sustinatori/.

Ferma de Biodiversitate Cobor este îmbinarea perfectă de pășuni cu valoare naturală ridicată, conservarea bogăției naturale, agricultură ecologică, o destinație ideală pentru ecoturism, un loc minunat pentru cai și vite. Ferma este un model de afacere verde de succes, ce are ca scop dezvoltarea comunității locale, într-un echilibru perfect cu natura.

Ne-am bucurat să ne alăturăm acestei comunități frumoase strânse în jurul Bikeathon Țara Făgărașului, un eveniment al comunității active, care aduce împreună oameni şi organizaţii motivați să producă schimbări în bine la nivel local și regional.

Felicitări bicicliștilor, susținătorilor și amabasadorilor cauzelor de anul acesta! Felicitări organizatorilor, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, pentru toate inițiativele și toată munca depusă pentru crearea unei comunități tot mai puternice!

Despre Fundația Conservation Carpathia:
Proiectul Fundației Conservation Carpathia a început prioritar cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul Munților Făgăraș, iar din anul 2012 fundația a început să se implice și în refacerea zonelor degradate. Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 25.400 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul Munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice, toate în folosul comunităților locale.
Proiectul FCC este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa. www.carpathia.org

Despre Ferma de Biodiversitate Cobor:
Ferma de Biodiversitate Cobor este unul din cele mai frumoase proiecte de ecoturism din România, care
înseamnă pășuni cu valoare naturală ridicată, conservarea biodiversității, agricultură ecologică, o destinație ideală pentru turism și afaceri și un loc minunat pentru cai și vite. Aici, Fundația Conservation Carpathia a pus bazele unui concept de agricultură sustenabilă și organică, cuprinzând peste 500 ha de pășuni de înaltă valoare naturală. Ferma este un exemplu de afacere verde de succes, care ajută la dezvoltarea comunității locale într-un echilibru perfect cu natura, pentru că își bazează activitatea pe creșterea Surelor de stepă (o rasă de vaci cum nu ați mai văzut de zeci de ani în Transilvania), pe ecoturism și pensiunea de cai.

Despre Fundația Comunitară Țara Făgărașului:
Fundația Comunitară Țara Făgărașului (FCTF) este o instituţie locală care funcționează ca un mecanism de identificare a nevoilor, dar și a oportunităților, propune strategii, crează mediul pentru sprijinirea și dezvoltarea comunității și urmărește în activitatea sa beneficiul public. FCTF stimulează spiritul filantropic, implicarea de orice manieră în proiectele și campaniile propuse, prin dedicarea rezultatelor exclusiv comunității și printr-o administrare atentă și transparentă. Fundația Comunitară Țara Făgărașului își propune să servească toate comunitățile urbane și rurale din Făgăraș, precum și alte așezări din zonele adiacente. Numărul de locuitori care pot beneficia de asistența și programele Fundației este estimat la 145.000 de persoane.
Orașele și satele pe care le servește FCTF sunt: Beclean, Bunesti, Căța, Cincu, Comăna, Drăguș, Dumbrăvița, Făgăraș, Hârșani, Hoghiz, Homorod, Jibert, Lisa, Mândra, Părău, Poiana Mărului, Racoș de Sus, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Șoarș, Ticușu, Ucea, Ungra, Victoria, Viștea, Voila și Zărnești.

Sursa foto: Fundația Conservation Carpathia – George Costan, Georgiana & Mihai Cațan, Dan Dinu

Leave a Reply

Your email address will not be published.