Festivitățile de deschidere a noului an școlar ne arată încă o dată că școala nu e preocupată de educația copiilor, ci de bunele relații între adulți, în triunghiul amoros autorități-profesori-părinți. Altfel nu îmi explic de ce în centrul oricărei serbări e catedra cu reprezentanții puterii politice și ideologice, iar pe margine stau în poziție de drepți, cu greutăți în spate, timp de zeci de minute, cohortele de copii obligați să asculte, să aplaude, să facă frumos și, în cele din urmă, să moară de plictiseală.
Știți foarte bine alăturarea tragi-comică de tipuri sociale care compun majoritatea acestor comitete insipide, incolore și inodore (în ciuda eforturilor de a încărca atmosfera cu parfumuri proaste). Îi avem pe directori, pe popi, pe primari, pe președinți de consiliu județean, pe jandarmi-polițiști-militari, de la stânga până la dreapta spectrului politic.
Anul acesta, alăturarea searbădă s-a produs și în fața a ceea ce se intitulează „crema” școlii brașovene, la Colegiul Național „Andrei Șaguna”.
Mizanscena i-a reunit pe primarul Brașovului (Allen Coliban), pe președintele Consiliului Județean Brașov (Adrian Veștea), pe protopopul Brașovului (Dănuț Benga) și pe reprezentanții Jandarmeriei, Armatei și Poliției Rutiere.
În imaginile de mai jos: deschiderea anului școlar în 2017 și în 2021. Identificați diferențele
Ce caută Primarul acolo?
Allen Coliban, primarul USR-ist al Brașovului, este foarte mândru de trecutul său de șagunist și de originile sale șcheiene. Fiind prima deschidere de an școlar sub administrația sa, ce s-a gândit dumnealui? Să meargă (sau să onoreze invitația de a merge) la matcă. Să se întoarcă printre ai săi băieți de cartier. Să facă, așadar, o întoarcere în trecut, o translație retro(gradă) și să ne întărească nouă, amărâților, convingerea că „Șaguniști pentru șaguniști” nu este doar un club de afaceri, ci este programul politic al noii Primării. Vorba sa: „A fi șagunist nu înseamnă doar patru ani de zile (…) Deveniți parte dintr-o comunitate foarte puternică”. Se pare că, înainte de a fi primarul tuturor brașovenilor și înainte de a fi USR-ist, Allen Coliban e un șagunist. Slavă domnului că nu e securist!
Acest „om nou”, Allen Coliban, a ales să fie băiatul acela bine crescut, care nu iese din vorba bunicilor și mătușilor, și să se întoarcă la comunitatea în care a crescut și la electoratul care l-a susținut. Acest „om nou”, Allen Coliban, a ales să fie prezent fix acolo unde bogații și „deștepții” își trimit odraslele și nu cumva să fie prezent acolo unde ajung copiii femeilor de serviciu din liceele de elită ale Brașovului. Răsfățarea financiară și materială a acestei instituții continuă cu noi lucrări de renovare, anunțate de primar la microfon, de s-a auzit până în școlile inundate și mucegăite. În fine, acest „om nou”, Allen Coliban, a ținut să le vorbească tinerilor despre „dascăli” și „excelență” după ce a demonstrat cât de puțin respect a avut dumnealui pentru certificarea universitară, ba mai și ascunzându-și situația de dropout.
Ce caută Președintele CJ acolo?
Da, oameni buni, din tot județul, PNL-istul Adrian Veștea a găsit potrivit doar Colegiul „Andrei Șaguna” din buricul târgului pentru a-și expune funcția, burta și banalitățile agramate (mie mi-a plăcut aia cu: „sunt foarte multe reguli care va tre’ să le… să ținem cont de ele”). Într-un spectacol de-a dreptul obscen, Colegiul a primit girul celor mai importanți 2 oameni politici pe o rază de o sută de kilometri.
Vătaful plaiurilor brașovene a stat la el acasă în vremuri de restriște, când prin județ comunități defavorizate întregi abandonează școala și cad tavane peste copii și copii în latrine. Au ajuns Teach for Romania și alte ONG-uri să se ocupe de școlile din județul Brașov mai mult decât cei plătiți și aleși să o facă.
Neavând legături intelectuale cu liceul „Andrei Șaguna”, Adrian Veștea a ținut să se pună într-o lumină bună aducând aminte publicului că i-a acordat titlul de cetățean de onoare al județului Brașov taman președintelui Academiei Române, „Ionel” Aurel Pop, fost șagunist (și fost comunist aflat în grațiile Securității).
Și, evident, dumnealui era cel mai în măsură să îi îndemne pe profesorii și pe elevii șaguniști să se mențină în topul 10 național al instituțiilor de învățământ. Le-a mai zis și să facă bine să „ofere României resurse necesare pentru a putea merge mai departe”, pentru că, nu-i așa, ne facem cu toții că nu știm că Șaguna e cel mai mare exportator de creiere din Brașov.
Ce caută protopopul acolo?
Înainte să săriți cu argumentul că „Andrei Șaguna” a fost la origine un liceu „greco-oriental” (ortodox), luați aminte că atâta timp cât a fost școală privată (finanțată și de mitropolitul Șaguna), liceul putea fi orice dorea el. Dar atâta timp cât actualul colegiu nu mai este privat, ci este finanțat din banul public, și nu mai este confesional, ci este parte dintr-un sistem educațional al unei țări în care statul este separat de biserică, nu văd ce ar căuta un popă în incinta unei instituții de învățământ, cu excepția salvconductului acordat pentru a mai preda încă religie elevilor care vor „gang bang, nu tort”, și în nici un caz cuminecătură.
Poate în virtutea aceleiași tradiții ortodoxe a apărut exclusiv un popă din respectiva confesiune, ca și cum printre elevi nu s-ar mai număra romano- și greco-catolici, protestanți, iudaici, musulmani. În timp ce Brașovul își tot face reclamă cu trecutul și prezentul său multicultural, conducerea Colegiului „Andrei Șaguna” o arde ca la 1850, cu naționalismul ortodoxist. Vorba directorului: „Se cuvine pentru început să ne așezăm sub cuvintele lui Dumnezeu”. Sau poate dorea să spună „gata cu datingul, gamingul, driftingul, bullingul, tiktokul, roastingul, vloggingul și drinkingul” din timpul vacanței?
Protopopului Benga i s-a dat microfonul pentru cel mai mult timp – 7 minute în care i-a pus cu botul pe labe pe enoriași, intonând „Tatăl nostru” și pilda semănătorului, și în care a prezentat mesajul Preafericitului Daniel, conform zicalei: „deschizi ușa popei și îți intră-n casă patriarhul”. Un nou prilej să se mai facă nițică propagandă împotriva „influenței ideologiilor secularizante”, care, vezi-doamne, ar diminua rolul familiei și bisericii în educație – o spunea un popă instalat în perimetrul unui liceu secular.
Ce caută Jandarmeria, Armata și Poliția acolo?
Mariajul dintre școală și autoritate e de când a început să se facă învățământ de masă. Pe vremuri, școala era ea însăși un fel de cazarmă, loc de disciplinare, chiar închisoare. Acum, când ne-am mai civilizat, e rândul forțelor de ordine să dea târcoale instituțiilor de învățământ, declarându-și preocuparea pentru siguranța elevilor, dar afișându-se în același timp ca instanțe ale puterii, ca să se învețe tânărul de mic cu autoritatea statului.
După ce au ascultat mesajul de autoritate al Bisericii și mesajul de autoritate al politicienilor, a venit și rândul mesajului de autoritate din partea structurilor militarizate. Ministrul de Interne, prin vocea emisarului său local, le-a transmis elevilor că are datoria de a se „implica serios în educația tinerei generații”. Ce o însemna asta?
Poate că, în contextul pandemiei, este necesară munca de convingere pentru purtarea măștii și respectarea unor reguli de igienă, dar mă tem că acordarea acestui rol unor oameni în uniformă nu ar conduce deloc la rezultatul dorit. Om fi noi cunoscuți ca un popor mai degrabă obedient, dar adolescenții sigur sunt mai autonomi și mai liberali decât restul populației (mai ales dacă sunt inteligenți ca șaguniștii).
Trecând peste acest simulacru al deferenței pentru tânăra generație, care se manifestă la nivelul întregii societăți, de la președintele României (ne)educate până la părintele neinteresat de dezvoltarea copilului, îi sfătuiesc pe domnii Allen Coliban și Adrian Veștea să își însoțească propriii copii la următoarele deschideri de an școlar, așa cum ar face-o primarul Făgărașului. Pe protopopul Benga îl sfătuiesc să își poarte patrafirul doar în lăcașurile de cult și să mai citească din Constituție. Iar pe directorul Colegiului Național „Andrei Șaguna” îl sfătuiesc să îi întrebe înainte pe elevi dacă doresc să aibă invitați la deschiderea școlii lor și care să fie aceștia. S-ar putea să aibă surprize și să mai învețe și dumnealui ceva de la tânăra generație.
Leave a Reply