Primăria Municipiului Brașov a demarat un program de amenajare noi parcuri în municipiul cartierelor, în principal parcuri de cartier. Prima etapă din acest program este realizarea unui studiu de oportunitate care să ajute Municipalitatea să vadă care sunt nevoile locuitorilor din fiecare cartier privind zonele verzi din apropierea locuințelor și, ținând cont de aceste nevoi, să identifice terenurile libere, publice sau private, pe care pot fi amenajate aceste zone de relaxare. Prin acest studiu vor fi identificate, pe baza așteptărilor cetățenilor, toate terenurile mai mari de 1 hectar care pot fi transformate în parcuri.
Trebuie precizat că studiul de oportunitate la care se face referire era anunțat pentru recepție în luna august de către primar. Vedem acum că termenul s-a mutat și finalizarea este anunțată pentru sfârșitul lunii septembrie.
Studiul va analiza fiecare zonă în parte și va lua în calcul toate tipurile de amenajări de zone verzi: de la „parcuri de buzunar“, de mărimea a 2-4 terenuri de fotbal, cu o diversitate mică a echipamentelor și mobilierului, până la grădini de cartier de dimensiune mai mare și cu multă vegetație, parcuri de cartier, cu funcție recreațională dar și de joacă, cu o diversitate mai mare de echipamente și dotări, sau parcuri urbane, de mărimea a 20 de terenuri de fotbal, cu o mare diversitate atât de echipamente și dotări, cât și de specii de plante, arbori și arbuști.
Studiul este realizat de firma SC Tree SRL, iar valoarea contractului este de 130.000 de lei.
În vederea identificării nevoilor și așteptărilor brașovenilor Primăria Brașov a lansat un chestionar prin care brașovenii sunt invitați, până la sfârșitul săptămânii viitoare, să răspundă la o serie de întrebări, cum ar fi: distanța până la cel mai apropiat parc, dotările pe care ar trebui să le aibă un parc, motivul pentru care aleg un parc sau altul, ce facilități (sportive, de agrement, pentru activități culturale, locuri de joacă, spații pentru jocuri de societate ș.a.) ar trebui să aibă un parc nou.
Acum trebuie să facem și câteva precizări cu privire la acest chestionar. Primăria Brașov anunță că face „un studiu privind percepția locuitorilor municipiului Brașov asupra oportunității de amenajare de parcuri în municipiu”. Trebuie știut că acest studiu, din punct de vedere sociologic, profesional, NU este reprezentativ. Asta nu înseamnă că informațiile culese nu sunt reale, ci doar că NU putem vorbi despre faptul că brașovenii vor parcuri în locurile… sau că brașovenii vor ca parcurile să fie… În situația unui chestionar aplicat online vorbim în felul următor: respondenții vor parcuri în locurile… sau respondenții vor ca parcurile să fie… Diferența este imensă. În sondajele online nu poate fi asigurată reprezentativitatea. Sondaje online fac ONG-urile sau orice persoană, pe orice subiect, pentru că lipsește capacitatea financiară pentru a face un sondaj reprezentativ.
Pentru a avea un sondaj reprezentativ nu e suficient să ai doar un număr 1.065 de chestionare (nu este acceptabilă nici variantă cu „lasă că fac mai multe și așa am reprezentativitate”). Nu, pentru a avea reprezentativitate trebuie să ai respectate mai multe criterii care fac referire la distribuția teritoriată, la procente de respondenți pe gen, vârste, studii. În aplicarea chestionarului se urmărește și un pas statistic. De asemenea, operatorii de teren trebuie să beneficieze de un instructaj.
Practic, ipoteza „ne propunem să aflăm care este percepția brașovenilor asupra parcurilor din municipiu” nu poate fi respectată în condițiile unui sondaj online. Va fi doar percepția respondenților.
În final, aș vrea să vă încurajez să completați chestionarul, pe ideea că orice informație e bine venită, dar nu pot s-o fac. Ar însemna să-mi trădez profesia de sociolog acceptând un chestionar cu multe deficiențe și cu o aplicare online. Aș încuraja slaba calitate.
De aceea, în calitate profesională, solicit Primăriei Brașov să renunțe la aplicarea de astfel de chestionare și să-și profesionalizeze activitatea de realizare a studiilor, să apeleze la profesioniști, mai ales că avem o facultate de profil la Brașov, respectiv Facultatea de Sociologie șo Comunicare și să facă în mod corect studiile.
Este cu atât mai neplăcut să vezi că și cu un viceprimar sociolog, se fac astfel de greșeli. Remintesc o imensă greșeală a viceprimarului Flavia Boghiu care a confundat colectarea de date prin aplicarea unui chestionar cu o consultare publică cu doar câteva luni în urmă.
Intenția este bună, dar aplicarea este defectuoasă și nu, nu este acceptabil acest mod de lucru din partea unei administrații.
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply