Un pas mai aproape pentru deschiderea curților școlilor. Consiliul Local Brașov a aprobat Regulamentul de implementare  a proiectului „Fără lacăte pe curtea școlii”

Proiectul „Fără lacăte pe curtea școlii” a aprins noi discuții în sedința Consiliului Local Brașov, din data de 29 iulie 2021. Cu toate acestea și după introducerea a trei modificări aduse de grupul de consilieri PNL Brașov, a fost adoptat Regulamentul cadru de implementare a proiectului „Fără lacăte pe curtea școlii” ce are ca obiect accesul și modul de utilizare a curților și terenurilor de sport, în aer liber, aflate în administrarea/folosința unităților de învățământ preuniversitar de stat.

Cele trei modificări vizează articolele 13 și 18 din Regulament și Anexa cu școli.

Astfel, articolul 13 „Nerespectarea prezentei hotărâri și nepunerea în funcțiune a acesteia în termenul prevăzut de art. 10 lit. a conduce la aplicarea unei amenzi contravenționale cuprinse între 500 și 2.000 lei, aplicate directorului unității de învățământ preuniversitar de către agenții constatatori ai Poliției Locale”, se scoate.

La articolul 18, „Nerespectarea dispozițiilor art. 8, lit. a), f) și 0) constituie contravenție și se sancționează de către agenții constatatori ai Poliției Locale cu amendă contravențională cuprinsă între 150 și 800 Lei” se scoate partea care vizează nerespectarea dispozițiilor art. 8, lit. a), în sensul că nu vor fi sancționați părinții pentru nerespectarea art. 8, lit. a „Utilizatorul cu vârsta sub 10 ani va fi însoțit obligatoriu de un aparținător (părinți, bunici, frați majori, etc), pentru supravegherea minorului. Aparținătorul poate la rândul său sa fie însoțit de alți membri ai familiei (minori). În aceste situații aparținătorul răspunde de acțiunile și faptele minorilor potrivit art. 1372 – 1374 din Codul civil, doar alături de utilizator”.

În cazul anexei cu școli modificarea vizează reducerea numărului de școli care intră în proiect, de la 24 la 10. Grupul de consilieri PNL Brașov nu a motivat în vreun sens alegerea celor 10 din cele 24.

Lista celor 24 de școli propuse de USR PLUS este:

1. Școala Generală Nr. 9 Nicolae Orghidan Corp A + B- Str. Brazilor nr. 18
2. Școala Generală Nr. 9 Nicolae Orghidan – Corp C – Str. Prunului nr. 1
3. Școala Generală Nr. 31 – Str. Simeria nr. 5
4. Liceul Vocațional de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch – Valea Cetății nr. 8
5. Școala Generală Nr. 13 – Str. Olteț nr. 12
6. Liceul Nicolae Titulescu – Str. 13 Decembrie nr. 125
7. Liceul Sportiv – Str. Zizinului nr. 144
8. Colegiul Tehnic Remus Raduleț – Str. Zizinului nr. 106
9. Școala Generală Nr. 11 – Str. Busuiocului nr. 1
10. Școala Generală Nr. 27- Str. Mărgăritarelor nr. 2
11. Școala Generală Nr 14- Corp C- Str. Fagurului nr. 1
12. Colegiul Național de Informatică Gr. Moisil – Calea București nr. 75
13. Liceul Silvic Dr. Nicolae Rucăreanu – Str. Minerva nr. 11
14. Școala Generală Nr 1 – Str. Barbu Lăutaru nr. 10
15. Școala Generală Nr. 3 – Str. Venus nr. 1
16. Colegiul Național Dr. I. Meșotă – Str. Bihorului nr. 3
17. Școala Generală Nr. 15 – Str. Mihai Viteazu nr.100
18. Școala Generală Nr. 19 – Aleea Lăcrămioarelor nr. 2
19. Școala Generală Nr. 8 – Str. Verii 2A
20. Colegiul de Științe ale Naturii Emil Racovită – Str. Armoniei nr. 6
21. Școala Generală Nr. 5 – Str. Dr. I. Cantacuzino nr.3
22. Școala Generală Nr 12 – Str Școlii nr. 6A
23. Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu – Str Lungă nr. 198
24. Colegiul Național Aprily Lajos – Str. După Ziduri nr. 3

Din acestea, prin amendamentul introdus de PNL Brașov, rămân următoarele:

1. Colegiul Național “Áprily Lajos”, str. După Ziduri 3
2. Școala Generală 3, str. Venus 1
3. Școala Generală 5, str. Dr. Cantacuzino 3
4. Școala Generală 8, str. Verii 2A
5. Școala Generală 9 “Nicolae Orghidan”, corp A+B, str. Brazilor 18
6. Școala Generală 11, str. Busuiocului 1
7. Școala Generală 13, str. Olteț 12
8. Școala Generală 14, Corp C, str. Fagurului 1
9. Școala Generală 15, str Mihai Viteazul 100
10. Școala Generală 31, str. Simeria 5

Partea cea mai aprinsă a discuțiilor a vizat partea de costuri pe care municipalitatea urmează să le susțină pentru ca școlile să poată deschide curțile în siguranță, costuri care nu au fost făcute publice, deși ele au fost cerute de consilierii PSD încă din ședința trecută.

Conform regulamentului, pe terenurile de sport se vor desfășura numai activități cu caracter sportiv, obiectivul fiind de a le asigura accesul, în principal, copiilor și adolescenților. În cazul copiilor sub 10 ani, aceștia trebuie să fie însoțiți, în mod obligatoriu, de aparținători (părinți sau bunici).

Programul de acces în curțile și pe terenurile de sport în aer liber este zilnic, în perioada vacanțelor, și doar în weekend, în perioada anului școlar, în intervalul orar 09:00 – 21:00. Programul poate fi restrâns în funcție de anotimp, astfel încât activitățile sportive să se desfășoare în condiții de lumină naturală. În zilele în care au loc cursuri, programul este de la terminarea cursurilor și până la maxim ora 20.00, în funcție și de anotimp.

Prin regulament se stabilește și modalitatea în care aceste terenuri pot fi utilizate, dar și obligațiile pe care le au cei care le folosesc. Astfel, terenurile de sport din curtea școlii pot fi utilizate numai pentru a practica sporturi conforme cu amenajările, instalațiile specifice și dotările existente.

Le este interzis celor aflați în incinta unităților de învățământ să fumeze, să consume băuturi alcoolice sau substanțe stupefiante, indiferent dacă este vorba despre copii sau părinți, care doar asistă la activități. O altă interdicție se referă la accesul utilizatorilor în curțile școlilor cu automobile, motociclete, motorete, scutere în incinta unităților de învățământ.

De asemenea, cei care distrug echipamentele, dotările sau care aduc prejudicii unităților de învățământ au obligația de a suporta toate cheltuielile de reparații/înlocuire necesare.

În cazul în care cei care utilizează aceste spații nu respectă prevederile regulamentului, vor fi sancționați cu amendă contravențională cuprinsă între 150 și 800 de lei.

În prezent, în cartierele din municipiul Brașov sunt funcționale 36 de terenuri de sport, la care se adaugă 49 de zone cu aparate de fitness și 9 locații de street-workout.

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.