Centrul Educațional Richita își începe activitatea în zona Munților Făgăraș. Acesta vine ca o completare la protejarea pădurilor și la refacerea zonelor degradate

articol scris de Mihai Tatu și Adriana Hurjui

La finalul săptămânii trecute am participat, împreună cu Adriana, colega mea, la deschiderea oficială a Centrului de Activități și Explorarea Naturii Richita. Centrul este amplasat în Sătic, comuna Rucăr, județul Argeș. Am stat o zi jumătate la invitația Fundației Conservation Carpathia, tocmai pentru a înțelege ce înseamnă acest centru și ce vrea Fundația să facă acolo.

Centrul de Activități și Explorarea Naturii Richita reprezintă o schimbare de abordare, o schimbare a modului în care privim pădurea și ce putem face cu ea și vine în completarea activităților de până acum ale Fundației, care constau în protejarea de păduri și pășuni alpine în estul munților Făgăraș. Din anul 2012, Fundația a început să se implice activ și în refacerea zonelor degradate. Din anul 2009 și până astăzi, Fundația a salvat de la exploatare peste 25.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție, atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice.

Vorbim practic de un ecosistem antropic pe care Fundația Conservation Carpathia îl creează. Și dacă a început cu protejarera pădurilor și refacerea zonelor degradate, acum adaugă și partea de educație.

Așadar, Centrul de Activități și Explorarea Naturii Richita aduce dimensiunea educației în schimbarea de paradigmă. În plus, educația vine la pachet cu tehnologie și investiții.

Pe partea de investiții, vorbim de 1.000.000 de euro, cât a costat amenajarea Centrului și de oamenii care au înțeles că educația este viitorul comunităților și că are nevoie de investiții.

Christoph Promberger și Barbara Promberger

Pe partea de tehnologie, Richita este o cabană de înaltă eficienţă energetică, reconstruită cu materiale naturale şi tehnologie proprie, bazată pe energie 100% regenerabilă. Asigură un mediu sănătos, confortabil, cu un impact minim asupra naturii. Astfel, vorbim despre 49 de panouri fotovoltaice (80 m²) care captează energia și o transformă în energie electrică pentru consumul intern al cabanei. De asemenea, cabana dispune de o centrală termică și o centrală electrică (10kW electricitate și 21kW termic) care completează necesarul energetic, funcționând pe bază de ulei de rapiță. Întreaga clădire se bazează pe un sistem de ultimă generație de încălzire în perete. În izolarea clădirii au fost folosite în totalitate materiale cu fibră de lemn, lut și paie, iar acoperișul verde este acoperit cu iarbă naturală. Un alt lucru interesant este acela că la montarea geamurilor nu s-a utilizat spumă poliuretanică, ci cânepă. Toate spațiile cabanei sunt prevăzute cu senzori, ceea ce permite reglarea temperaturii pentru fiecare spațiu în parte. Tehnologia folosită și conexiunea la internet permit reglarea temperaturii de la distanță.

Ca să susțină activitatea educațională, Centrul are o sală de cursuri cu o capacitate de 30 de locuri. Aceasta este dotată cu mese și scaune din lemn masiv, create de tâmplari locali, și echipament de prezentare.

Persoanele care își propun să petreacă mai mult de o zi aici au disponibile 4 dormitoare mari cu baie proprie, cu o capacitate totală de 28 paturi. De asemenea, sunt și 2 dormitoare single cu baie proprie. Centrul este dotat cu o bucătărie complet echipată și utilată, iar masa va putea fi servită în timpul verii pe verandă, în aer liber. Totuși, trebuie menționat că Centrul Richita nu funcționează în regim de cabană turistică, ci este un centru educațional destinat activităților de explorare a naturii. Ariile educaționale cuprind ecosistemele alpin, subalpin, păduri de fag, riparian, de păduri mixte și vizite de seară la observatorul de faună Richita.

Activități

Centrul de activități Richita oferă cele mai bune condiții pentru descoperirea lumii vii: activități pentru grupuri de până la 30 de persoane, care pot explora natura chiar în pădurile protejate ale fundaţiei, nemijlocit, pe tot parcursul anului. Centrul are toate cele necesare pentru a găzdui activități și programe de explorarea naturii pentru toate şcolile din zonă, universităţi, organizaţii din România și din străinătate interesate de conservarea naturii. De asemenea, centrul oferă programe și spațiu de învăţare pentru stagii de practică pentru studenţi şi seminarii de formare în domeniul cercetării, educaţiei pentru natură și ariilor naturale protejate. Pentru grupurile organizate, specialiștii fundației au pregătit ateliere și experiențe în natură. Majoritatea activităților educaționale se vor desfășura în aer liber, în pădurile fundației și de-a lungul râului Dâmbovița, care se află în vecinătatea Centrului Richita.

Centrul Richita și toate proiectele Fundației Conservation Carpathia aduc beneficii directe comunităților locale, acelea de a oferi locuri de muncă și de a sprijinii micii producători locali din zonă. Pe lângă angajații permanenți din comunitatea locală, activitățile centrului sunt susținute de educatori pentru natură pregătiți de către fundație împreună cu parteneri, ghizi montani, rangeri și voluntari.

Educația este unul dintre pilonii cei mai importanți în dezvoltarea unor generații viitoare pregătite, în adevăratul sens al cuvântului, pentru o lume dezvoltată durabil. În acest sens, în cadrul proiectului LIFE Carpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature, fundația împreună cu partenerii de la Pro Park vor desfășoară o serie de activități educaționale cu zeci de tineri din zona Munților Făgăraș. Astfel, cu ajutorul activităților dezvoltate în cadrul Centrului de la Richita, tinerii sunt mai aproape de natură, o vor „gusta” și vor întelege mai bine importanța conservării ei pentru o viață în armonie”, a declarat Barbara Promberger, director executiv al Fundației Conservation Carpathia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.