Tramvaiul, reper pentru realizările administrațiilor românești

Ziua națională este un bun prilej pentru a trece în revistă investițiile realizate de orașele românești în modernizarea rețelelor de tramvaie. Drumul până la punctul în care administrațiile locale au început să înțeleagă importanța acestui mijloc de transport curat și eficient nu a fost unul ușor. Începând cu dificultățile economice din perioada de tranziție și continuând cu politicile uneori catastrofale ale anilor 2000, transportul electric din România a trecut prin numeroase încercări, dintre care unele au avut un final regretabil. Însă anii trec, mentalitățile (deși lent) se schimbă și provocările secolului 21 devin tot mai evidente. Sunt multe lucruri de regândit, reparat și modernizat în orașele noastre. Din fericire, primii pași în direcția bună se fac deja. Brașovului nu îi rămâne decât să regăsească și el această direcție.

În ultimul deceniu Oradea a realizat investiții substanțiale în modernizarea rețelei de tramvaie a orașului. Achiziționarea a 10 tramvaie Siemens ULF în 2008 a marcat începutul unei perioade de transformare a transportului public orădean. În prezent Oradea construiește o nouă linie de tramvai în timp ce reabilitează infrastructura existentă. 20 de tramvaie noi construite de Astra Arad urmează să sosească în Oradea începând cu 2020.

Oradea

Cluj-Napoca este un oraș dinamic și un important pol de dezvoltare economică. Transportul public a beneficiat în ultimii ani de achiziții importante de vehicule noi, acordându-se atenție transportului urban electric în toate formele sale. Istoria tramvaiului clujean se aseamănă cu istoria tramvaiului brașovean-prin centrul orașului a circulat la începutul secolului trecut un tramvai cu abur, iar tramvaiul electric a pornit la drum în 1987 în ambele orașe. La sfârșitul anilor 2000 Clujul a decis să păstreze și să modernizeze linia de tramvai. În 2012 pornea la drum primul tramvai low-floor din istoria transportului clujean. În prezent orașul așteaptă livrarea a 22 de tramvaie ce vor fi construite de către Astra Arad.

Cluj-Napoca

Reșița este primul oraș din România care a decis să reintroducă tramvaiul după suspendarea activității fostei rețele în 2011. Linia ce străbate orașul de la un capăt la celălalt va fi reconstruită și modernizată. În paralel se vor realiza alte lucrări publice menite să îmbunătățească accesibilitatea și calitatea vieții în oraș-piste de biciclete, spații publice, circulații pietonale. Linia va fi deservită de 13 tramvaie bidirecționale.

Reșița

Tramvaiul timișorean are o bogată istorie ce începe în 1868. O parte a acestei moșteniri tehnice este păstrată într-un muzeu al transportului public ce adăpostește tramvaie și alte vehicule. Timișoara este obișnuită cu premierele tehnice la nivel național, iar tramvaiele nu vor fi o excepție: în oraș vor circula primele tramvaie cu acumulatori ce asigură o autonomie de 10km. Compania turcă Bozankaya va livra 16 astfel de vehicule iar contractul include opțiunea achiziționării a încă 24 de tramvaie.

[Foto: Thierry Hamal / Flickr]

Timișoara

Arad va achiziționa 36 de tramvaie noi și va moderniza 20 de tramvaie existente. În oraș circulă deja tramvaie Imperio realizate de Astra Arad.

Arad

În Iași va începe în 2020 livrarea unui lot de 16 tramvaie construite de compania Bozankaya. Un alt lot de 16 tramvaie a fost obiectul unei licitații la care singurul ofertant a fost compania poloneză Pesa. O decizie referitoare la această licitație va fi luată anul viitor.

[Foto: Bogdan Buzuleac]

Iași

În Galați urmează să sosească 18 tramvaie realizate de Astra Arad. Acestora li se vor alătura alte 10 tramvaie pentru care finanțarea a fost deja aprobată în vara acestui an. Pe termen lung, zona Brăila-Galați oferă perspective interesante pentru dezvoltarea unui sistem de transport electric interurban.

[Foto: Ferdinand Huizer / Flickr]

Galați

Botoșani va achiziționa 9 tramvaie pentru rețeaua sa, care este cea mai „tânără” din România, fiind dată în exploatare în 1991. În același timp se află în pregătire proiectul de reabilitare a celor 8 kilometri de linie din cadrul rețelei.

[Foto: Robert Bartkowiak / Flickr]

Botoșani

În Brăila tramvaiul electric circulă din 1900. Urmează achiziționarea a 10 tramvaie noi.

[Foto: Stefan Dache]

Brăila

Ploiești va achiziționa 20 de tramvaie noi, conform unui contract de finanțare semnat în luna septembrie a acestui an. O parte a liniilor de tramvai din oraș a fost deja reabilitată.

[Foto: Jean Tarkastad / Flickr]

Ploiești

Craiova urmează să achiziționeze 17 tramvaie de 25 de metri ce vor deservi liniile 100, 101 și 102. Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost deja semnat.

Craiova

Preluare text și foto: Tramvaie Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.