Am cumpărat Toate sistemele în alertă, de Martha Wells, atras de premiile câștigate, nu puține: Alex Award, Hugo Award, Locus Award și Nebula Award, precum și o nominalizare la Philip K. Dick Award. Apoi, pagină după pagină am început să-l îndrăgesc tot mai mult pe AsaSint (Murderbot), un android de securitate (SecUnitate), care după ultima misiune devine independent, mai bine zis un rebel.
Romanul nu e vreun fel de hard-sf, care să te oblige la complicate raționamente tehnico-științifice. De fapt autoarea ne oferă o perspectivă asupra unui viitor posibil într-un fel calm, ca o povestioară spusă la gura sobei (de fapt sunt două).
Personajul principal însă e foarte bine construit. Un android mizantrop e ultimul lucru la care m-aș fi gândit. Plus că e pasionat-obsedat de seriale (locul și modul prin care încearcă – el și alte entități artificiale – să-și completeze informațiile despre ce este omul”?).
Sfatul meu pentru toți posibilii cititori este să parcurgă acest roman ca pe un spectacol de divertisment. Toate sistemele în alertă este o lectură ușoară, o aventură științifico-fantastică clasică, ce ne poartă printr-o lume supertehnologizată folosind cuvinte simple, fără pretenții filosofice directe. Și totuși, povestirile Marthei Wells nu sunt lipsite de substanță (nu degeaba a luat premiile enumerate mai sus). Sub stratul aventuros, așternut ca un covor în fața cititorului, se ascund multe interogații la fel de proaspete acum, ca și în urmă cu câțiva ani și probabil la zi și în viitor.
Poate fi o mașină egala omului? Iată o întrebare importantă. Retorică? Nicidecum. Martha Wells prin personajul său Murderbot încearcă să ofere răspunsuri, uneori chiar complicând totul, sub aparența unor aventuri. Murderbot conștientizează și el dilema. Fără a fi om, doar un produs de serie, are multe din caracteristicile unuia, dacă pot să mă refer la sentimente folosind un termen tehnic. Obsesia lui pentru seriale e doar o rezultantă, superficială, a acestei evoluții, de la un sistem de calcul robotic, la unul mai degrabă asemănător unei ființe raționale. Nu e singurul, de-a lungul celor două povestiri se va întâlni, sau va vedea, efectele unora asemenea lui.
Un alt aspect evidențiat de Martha Wells este relația specială dintre mașini (îmi e greu să le numesc ființe sintetice, deși probabil că așa ar fi cel mai corect). Ele colaborează, sau interacționează, într-un fel distinct, diferit de relaționarea cu ființele umane, văzute fie ca inamici, stăpâni, creatori sau doar enervați. Parteneriatul dintre Murderbot, un robot umanoid, și inteligența artificială a unei nave stelare formează una dintre cele mai interesante parteneriate din literatura science-fiction.
Leave a Reply