Auditul Primăriei Brașov se încheie la finalul lunii aprilie 2021. Condițiile auditorului – „nu aveți dreptul să divulgați livrabilele furnizate de noi sau să puneți la dispoziția altor persoane rezultatul serviciilor noastre”

La finalul lui 2020, primarul Allen Coliban anunța că va face un auditCred că este foarte important la începutul unui drum să știm de unde pornim, și în sensul acesta am nevoie de o analiză-diagnostic în Primăria Brașov pe câteva dimensiuni – legalitatea și oportunitatea contractelor, eficiența performanței financiare a acestor contracte, dar și pe eficiența resursei umane și eficiența instrumentelor digitale pe care le folosim în cadrul Primăriei Brașov”.

Despre acest audit nu s-a mai vorbit și nu cunoaștem stadiul. Știm doar că a fost încheiat contractul nr. 431 din 30.12.2020 cu PricewaterhouseCoopers AUDIT SRL în valoare de 148.155 lei cu TVA. Termenul pentru finalizarea contractului este de 30.04.2021.

Conform Anexei la acest contract, serviciile pe care le prestează auditorul sunt:
Analiza diagnostic a Primăriei Municipiului Brașov din perspectivă economică și operațională:
a) Analiza principalelor categorii de venituri și cheltuieli:
– Analiza activității investiționale;
– Structura cheltuielilor.
b) Analiza eficienței procesului de gestionare a patrimoniului public, precum și a închirierii sau concesionării spațiilor publice sau private;
c) Analiza rezonabilității cheltuielilor cu prestatorii serviciilor de utilitate publică;
d) Analiza componentei resurse umane:
– Structura Angajați la nivel de departament;
– Analiză responsabilități.
e) Analiza nivelului de digitalizare al Primăriei;
f) Analiza benchmarking al costului pe km de la nivelul RATBV cu altre orașe.

Analiza serviciului de administrare a parcărilor
a) Analiza contractului de delegare pentru serviciul de administrare a parcărilor din perspectivă juridică;
b) Analiza obligațiilor concesionarului pe durata contractului de delșegare;
c) Analiza modului de decontare cu Primăria – mod de calcul, cuantum, frecvență;
d) Analiza gradului de utilizare a spațiilor de parcare, pe principalele zone de parcare;
e) Identificarea ariilor de eficientizare.

Dacă vom vedea rezultatele la toate aceste analize rămâne de văzut. Dar la cum arată condițiile contractuale cerute de auditor îmi vine greu să cred că vom vedea ceva. Și mai greu îmi vine să cred că primarului Allen Coliban a acceptat astfel de condiții contractuale, fapt prin care nu face altceva decât să arate că transparența pare să fie opțională.

Așadar, conform contractului la „Utilizarea și distribuirea rapoartelor și documentelor emise de noi” regăsim trecut:
Orice document prin care oferim opinia noastră sau consultanță vă sunt adresate doar dumneavoastră, în calitatea dumneavoastră de client al nostru în acest scop, iar noi nu ne vom asuma nicio răspundere, de orice natură, față de niciun terț. Nici opinia noastră și niciunul dintre livrabile și nici vreo referire la consultanța sau opiniile noastre sau la PwC nu vor fi prezentate sau comunicate în alt mod sau aduse la cunoștința ori divulgate vreunui terț fără consimțământul nostru prealabil în scris, pe care avem libertatea de a-l acorda sau nu sau de a-l acorda condiționat (inclusiv prin condiții aplicabile în cazul și în privința utilizării și/sau bazării de către terți pe opinia noastră și/sau pe documentele de mai sus sau condiții privind exonerarea ori limitarea răspunderii noastre). În plus, nu se va face nicio referire verbală la opinia sau consultanța oferită de noi decât în forma pe care o vom conveni eventual cu dumneavoastră.

De asemenea, în anexa Condiții generale, la punctul 2.2 Livrabilele furnizate sunt trecute următoarele: „Nu aveți dreptul să divulgați livrabilele furnizate de noi sau să puneți la dispoziția altor persoane rezultatul serviciilor noastre sau să faceți referiri la conținutul acestor livrabile sau la constatările noastre, cu excepția i) cazului în care scrisoarea de angajament prevede altfel, ii) obținerii aprobării noastre scrise prealaile în condiții care vor fi convenite în acest sens, iii) cazului în care prin lege sau reglementări specifice există obligația de a dezvălui aceste informații sau iv) avocaților sau membrilor grupului dumneavoastră cu condiția să le precizați în prealabil că nu acceptăm niciun fel de răspundere față de aceștia și că, la rândul lor, nu vor putea divulga mai departe aceste informații.

Există excepția iii), de care să sperăm că primarul Allen Coliban se va preleva și va publica documentele și rezultatele auditului. Însă rămâne întrebarea, de ce a acceptat aceste condiții din partea auditorului?

Leave a Reply

Your email address will not be published.