Un dezvoltator vrea să construiască blocuri (1.000 de apartamente) cu 8 niveluri lângă Dâmbul Morii

Primăria Predeal a publicat pe site-ul instituției un anunț prin care informează de intenția unui dezvoltator pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal „Construire Ansamblu Rezidențial cu dotări aferente, spații comerciale”.

În afara acestui anunț, Primăria Predeal a mai publicat un document incomplet, care conține două planșe, dintre care una parțială.

Față de documentația publicată de Primăria Predeal, Ordinul Arhitecților din România, filiala Brașov Covasna Harghita, a emis următorul punct de vedere:

Observând anunțul de informare publică privind etapa de elaborare a propunerilor pentru documentația PUZ „Construire ansamblu rezidențial cu dotări aferente, spații comerciale” în localitatea Timișul de Jos, pe Șoseaua Națională nr.26 – DN1, jud. Brașov, postat pe site-ul Primăriei Predeal în data de 04.01.2021, am constatat că documentele prezentate sunt trunchiate și incomplete, ceea ce împiedecă atingerea scopului propus, acela de informare publică completă și corectă.

Menționăm că informarea și consultarea publicului se face în toate etapele de elaborare ale planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului, de la inițiere, elaborare, avizare, până la aprobarea documentațiilor de urbanism PUG, PUZ și PUD, iar în cazul investițiilor cu impact mare la nivel de localitate, administrația locală are sarcina de a organiza inclusiv dezbateri publice cu cetățenii interesați.

Se poate lesne observa că ansamblul rezidențial propus beneficiază de un amplasament ultracentral în localitate. Acesta se situează intre Râul Timiș și DN1, fiind traversat în diagonală de Canalul Timiș și are o suprafață de 61.739 mp, ceea ce impune o evaluare foarte atentă a impactului urbanistic și de mediu pe care îl are asupra localității.

Pe de altă parte, dimensiunea ansamblului rezidențial propus – care numără 19 clădiri de 8 niveluri înălțime (circa 24 m) fiecare și o suprafață totală desfășurată de 133.677 mp, cu peste 1.000 de apartamente de locuit și 1.482 locuri de parcare – dispus de-a lungul DN1, într-un cadru natural excepțional, obligă inițiatorul la întocmirea unor studii cum ar fi: de trafic, de impact asupra mediului, de impact vizual, de însorire și, mai ales, unul de oportunitate pentru buna funcționare a unei localități cu o populație de 594 locuitori (2011), care se propune a fi mărită de circa 4 ori, fără a i se adăuga nicio dotare nouă de cultură, educație, sport, turism, servicii, comerț sau echipamente tehnico-edilitare.

În concluzie, ne exprimăm speranța ca veți asigura și garanta publicului larg accesul la întregul proiect, conform legii, înainte de încheierea procedurii de consultare a populației. Totodată, dată fiind dimensiunea și importanța proiectului, dacă considerați oportună prezența unor membri ai OAR la lucrările de evaluare ale acestuia în cadrul CTATU, vă asigurăm de întreaga noastră solicitudine.

Din punctul de vedere al OAR Brașov Covasna Harghita reiese dimensiunea proiectului imobiliar: „o suprafață de 61.739 mp care numără 19 clădiri de 8 niveluri înălțime (circa 24 m) fiecare și o suprafață totală desfășurată de 133.677 mp, cu peste 1.000 de apartamente de locuit și 1.482 locuri de parcare”.

O planșă mai completă vedem publicată în petiția online, NU VREM pădure de blocuri în Timișul de Jos – Dâmbu Morii!, în care se poate vedea amplasamentul blocurilor.

Inițiatorul PUZ-ului, așa cum reiese din anunțul Primărie Predeal, este Ungureanu Mihail, cu firma Bogdan Invest SRL. Compania figurează cu o cifră de afaceri de 34.784 lei, pierderi și zero angajați în 2019.

Elaboratorul PUZ-ului este compania MGM Urban Proiect SRL, deținută de Gabriela Micioiu, arhitecta candidată pentru Consiliul Local Brașov din partea lui Costel Mihai, PMP. Este candidata care spunea în campania pentru locale că ar trebui să avem grijă de dealurile Brașovului și să nu mai construim orice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.