Rezultatul alegerilor parlamentare de anul acesta arată o Românie care nu nu a învățat nimic din istoria politică și care a făcut un pas către trecut

Nu mai merge pe ocolite, trebuie spus, NU mai dați vina pe Covid 19 pentru prezența slabă la urne, CI pe USR-PLUS care a reușit să ne descurajeze să mergem la vot, să ne fie lehamite de politică. Spun asta pentru că nu au reușit să-și respecte promisiune de a face o altfel de politică, iar rezultatul acestor alegeri este elocvent. Cea mai mare responsabilitate pe care au avut-o în ultimii patru ani a fost să schimbe modul în care se face politică și au eșuat.

Am văzut o campanie în care fiecare partid s-a făcut că ascultă ce zice electoratul, când de fapt acest lucru nu a contat de loc pentru acestea, proiectele au fost în plan îndepărtat. A fost o comunicare surdă, partidele cu declarații politice și cu aroganța specifică, de care electoratul e sătul, iar electoratul își îngâna nevoile și dorințele, care au trecut pe lângă urechile partidelor.

Cel mai la îndemână exemplu este la municipiul Brașov în coabitarea USR-PLUS-PNL-Scripcaru. Nimeni din electorat nu vrea așa ceva, dar USR-PLUS joacă politic și ne spune că nu înțelegem cum se face politică. Nu, nu vreau să mai facem politica împământenită de 30 de ani, vreau altceva, vreau curaj și vreau schimbare. Nu faceți administrație pentru voturi, faceți administrație pentru comunitate și viitorul acesteia. Un obiectiv pentry USR trebuia să fie „prezența la vot de minimum 50%”. La parlamentare 2020 am avut o prezență de 31,84%, cu un singur județ care a depășit pragul de 40%, Mehedinți – 42,61%, iar la polul opus 14 județe cu prezență sub 30%, minimul avându-l județul Vaslui cu 23,55%.

Tot la USR-PLUS mai avem o problemă, ei se bat pe umăr cu o treabă bine făcută, aceea a oamenilor de pe liste. Știm cazul de la Cluj, cu oameni care au confirmat în Parlament scoși de pe liste din cauza conflictelor interne, știm manevra de la București cu USR-PLUS-Nicușor Dan-PNL. Și mai știm parlamentari care, deși și-au început foarte bine mandatul în 2016 au ajuns în restul timpului să nu mai conteze, vezi cazul lui Tudor Benga la Brașov. Sau și mai rău, Dumitru Lupescu, deputat USR de Dâmbovița, Dan Mihai Sfărăilă, deputat USR de Arad, Bogdan-Ionel Rodeanu, deputat USR de Galați, Mihai Cătălin Botez, deputat USR de Vaslui, despre care nu am auzit nimic în plan național.

Mai este de spus faptul că nici „votul împotriva PSD” nu a fost un motivant suficient de puternic. În acest caz electoratul nu a avut răspuns la întrebarea pe cine alegem în loc? Toate acestea au făcut ca USR-PLUS să fie opțiunea de vot „răul cel mai mic”, fapt ce trebuie sancționat, adică e nevoie de o altă conducere la nivelul USR-PLUS, fără Barna și echipa, fără Cioloș și echipa, care să repornească valorile cu care a pornit la drum USR. Sau poate vedem un alt partid pe scena politică, unul care să facă ce nu au reușit USR și PLUS. Și nu, nu mă refer la AUR. Acest partid este rezultatul lipsei de educație. Și e o diferență enormă între USR-PLUS și AUR, fără termen de comparație. Cu toate greșelile, USR-PLUS reprezintă un pas spre viitor, așa împletecit cum e, o poziționare pro-europeană, de viitor, în timp ce AUR e un pas retrograd, e ingredientul urei, homofobiei, șovinismului și a conflictului. O să vedem discuții despre autonomie, despre federalizare. O să vedem propuneri de legi care vor discrimina și care vor pune în pericol drepturile și libertățile umane.

AUR va fi și pretextul și spijinul acelor politiceni din PSD și PNL care spun că străinii ne fură țara, care spun că străinii ne interzic să culegem ciupercile din pădurile românești. Un politician care face deja acest lucru și este pe listele PNL Brașov este Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă. Nu m-ar mira să văd și plecări dinspre PMP și PRO România spre AUR.

Alegerile parlamentare arată un mix de diletantism politic pe zona USR-PLUS, de interese de partid care abia se intersectează cu cele ale electoratului, de jocuri pe numere și nu despre proiecte de țară. Dar avem și un electorat nepregătit politic, ușor de manipulat. În acest caz cel mai elocvent exemplu este votul din Diaspora acordat partidului AUR, care a luat mult pentru ce ar fi trebuit să fie, adică zero. Vorbim de oameni, plecați în străinătate, care beneficiază de toate avantajele a ceea ce înseamnă prezența României în UE și care votează cu un partid anti-european.

Scorul obținut de PSD și PNL arată că rețelele locale extinse de partid încă funcționează, de data aceasta a PSD-ului a mers cel mai bine. USR-PLUS a rămas în urmă cu prezența în rural și acest lucru se simte.

În acest moment văd două tabere: PNL cu USR-PLUS și PSD cu AUR. UDMR va juca, mercenar politic ca de fiecare dată, în funcție de interesul personal și poate să fie în oricare dintre cele două tabere. Dintr-una o să vedem și premierul, rezultatul unui joc al negocierilor cu președintele României.

În final, cu toții am pierdut aceste alegeri!

Sursa foto: Britannica

Leave a Reply

Your email address will not be published.