După materialul făcut de Recorder, PNL Brașov preia un comunicat de presă de la Apele Române prin care se spune că Ovidiu Ianculescu și-a dat demisia

În 23 noiembrie, Recorder publica un material cu titlul Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”, care descrie jocurile politice ale PNL pentru a-și pune oameni în diferite instituții.

Ieri seară, pe 24 noiembrie, la ora 21:15, purtătorul de cuvânt al PNL Brașov, Cătălin Nan, forwardează către presa din Brașov un comunicat preluat de la Administrația Națională Apele Române, comunicat care se vrea o replică la articolul Recorder, prin care se spune că „În speță, demisia domnului Ovidiu Ianculescu a fost un act benevol, care a fost aprobat de către directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș, Cristian Bratanovici, în funcție la data când acesta și-a înaintat această demisie, respectiv în luna februarie a acestui an.

Redau în continuare comunicatul de presă al Administrației Naționale Apele Române:

Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, facem următoarele precizări:

Conform Statului de organizare și funcționare al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), respectiv HG nr. 1176/2005, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, potrivit art.28, alin.3: “Directorul general numeşte, suspendă sau eliberează din funcţie conducătorii unităţilor prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. b), respectând condiţiile din fişa postului şi legislaţia în vigoare”. Unitățile prevăzute la art. 11 sunt administrațiile bazinale de apă, instituții publice și unități din subordinea ANAR cu personalitate juridică. Conform aceluiași act normativ, Administraţiile Bazinale de Apă (ABA) au în structura lor sistemele de gospodărire a apelor şi sistemele hidrotehnice, unităţi fără personalitate juridică.

Prin urmare, directorul general al ANAR nu poate numi, suspenda sau elibera din funcție personalul de conducere din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor (SGA) care nu au personalitate juridică și sunt în subordinea Administrațiilor Bazinale de Apă. În concluzie, acest lucru este realizat doar de către directorii Administrațiilor Bazinale de Apă în subordinea cărora se află acele sisteme de gospodărire a apelor.

În speță, demisia domnului Ovidiu Ianculescu a fost un act benevol, care a fost aprobat de către directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș, Cristian Bratanovici, în funcție la data când acesta și-a înaintat această demisie, respectiv în luna februarie a acestui an.

Menționăm faptul că domnul Ovidiu Ianculescu a fost numit în funcție în anul 2017, fără concurs, pe postul de inginer-șef și promovat în anul 2019, prin concurs, pe postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, de către directorul de la acea vremea al Administrației Bazinale de Apă Mureș, respectiv domnul Cristian Bratanovici. 

În ceea ce îl priveste pe Cristian Bratanovici acesta a susținut concursul pentru ocuparea postului de director ABA Mureș pe 16.05.2018, exercitând această funcție până în luna octombrie 2019 când i-au fost delegate sarcini și responsabilități ca director general adjunct al ANAR până pe data de 01.10.2020. Pe 06.02.2020 a înaintat demisia care i-a fost acceptată, solicitând un alt post vacant de director tehnic în cadrul ABA Mureș. Cristian Bratanovici face obiectul unui dosar de cercetare penală pentru luare de mită.

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a transmis către conducerea Administrației Naționale ”Apele Române” solicitarea prin care s-a cerut detașarea unei persoane pentru funcția de inginer-șef în cadrul SGA Maramureș, pe o perioadă de 12 luni. ANAR a redirecționat solicitarea către toate Administrații Bazinale de Apă. În urma centralizării răspunsurilor, Administrația Bazinală de Apă Mureș l-a nominalizat pe domnul Ovidiu Ianculescu care a fost detașat pe funcția de inginer-șef pentru perioada 9.11.2020-8.11.2021 în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș.

Noul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, Ionuț Cengher, este detașat de la Senatul României pe acest post la ABA Mureș din februarie 2020. Acestuia îi vor fi reanalizate competențele.

Menționăm că potrivit legislației în vigoare, pe durata stării de alertă, în România, nu se pot organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor în instituțiile publice.

Compartiment Comunicare și Relaţii cu Presa

Leave a Reply

Your email address will not be published.