Call-center pentru anchetele epidemiologice și centru de testare, înființate de Primăria Brașov pentru a sprijini activitatea Direcției de Sănătate Publică

Viceprimarul Flavia Boghiu a prezentat astăzi, alături de directorul Direcției de Sănătate Publică Brașov, Andrea Neculau, setul de măsuri pe care Municipalitatea le implementează în această perioadă pentru a sprijini activitatea Direcției de Sănătate Publică. Aceste măsuri fac parte din strategia Municipalității de reducere a numărului de cazuri la nivelul municipiului Brașov și au ca obiectiv identificarea cât mai rapidă a persoanelor infectate și a celor care au fost în contact direct cu acea persoană. La conferința de presă a mai fost prezentă directorul Direcției de Asistență Socială, Mariana Topoliceanu.

Începând din data de 10 noiembrie, la sediul Direcției de Asistență Socială funcționează un call-center deservit de 40 de cadre medicale de la unitățile de învățământ, care vor face anchetele epidemiologice. Începând de luni, la sediul Centrului pentru persoane vârstnice va funcționa și un centru de testare COVID înființat de municipalitate, care în prima fază va fi deservit de un medic și 3 asistente.

Deocamdată, ceea ce am putut să facem a fost să creăm un alt centru de recoltare pentru testele COVID, astfel încât populația să nu mai stea în stradă în fața spitalului de infecțioase așteptând să se testeze, iar timpul de la momentul la care reclamă simptomele până la momentul testării să se reducă. Urmează să creștem, dacă e nevoie, atât numărul de centre de recoltare, cât și programul de lucru. Problema este, deocamdată, că numărul de medici – pentru că la fiecare centru de recoltare trebuie să fie și medic – este redus și încercăm să ne descurcăm cu cei pe care îi avem. La acest centru va lucra personalul medical din școli, care, deocamdată, pentru că școlile sunt închise, nu are activitate . Astfel că i-am delegat acolo unde era nevoie, adică spre centrul de recoltare și spre call-centerul care face anchetele epidemiologice. La centrul de pe Gladiolelor, în momentul de față vom începe cu trei asistente medicale și un medic, iar pentru call-center avem 40 de persoane care au început de ieri, care li se adaugă celor zece pe carele aveam dinainte, la DSP” – Flavia Boghiu, viceprimar.

Directorul DSP a explicat în conferința de presă cât de complicată este o anchetă epidemiologică și cât de important este sprijinul pe care primăria îl dă DSP-ului prin deschidere acestui call-center. O anchetă epidemiologică pornește de la cazul pozitiv, identificat de DSP, în cazul în care prezintă semne și simptome. Cazul pozitiv are în jurul lui o serie de contacți direcți. Contactul direct este persoana care este la risc să fi luat boala în perioada de incubație a acesteia, adică cel puțin în ultima săptămână. Directorul DSP a precizat că în cazul în care regulile sunt respectate – dacă persoanele poartă mască și respectă distanța de cel puțin doi metri, iar interacțiunea durează mai puțin de 15 minute -persoana cu care bolnavul a intrat în contact nu se consideră contact direct. În cadrul anchetei epidemiologice sunt identificate persoanele care trebuie carantinate, iar persoana bolnavă este izolată la domiciliu sau în spital, în funcție de necesitate. Ancheta depinde foarte mult de numărul de contacți: ea poate dura de la o jumătate de oră, dar se poate întinde și pe câteva zile, dacă este vorba despre focare mari, cum ar fi instituțiile sau colectivitățile închise, de exemplu centrele de bătrâni, ceea ce creează o presiune foarte mare pe angajații DSP.

Faptul că am primit acest sprijin din partea Primăriei Brașov înseamnă enorm și este o gură de oxigen pentru noi, gura de oxigen de care au nevoie toate direcțiile de sănătate publică. Este ATI-ul nostru. Încă de când au intrat unele școli în scenariul roșu, ceream delegarea la noi a personalului care nu mai era utilizat la școală, iar asistentele școlare au fost repede integrate în cadrul anchetelor. Vreau să atrag atenția asupra faptului că orice resursă umană care urmează să facă anchete epidemiologice, cu toate că nu mai intră în detaliile clasice, trebuie instruită. Până ajunge un om să fie stăpân pe felul cum ia deciziile epidemiologice, durează de la o săptămână la două săptămâni, în funcție de abilitățile fiecărei persoane. Am avut și voluntari care au plecat, pentru că nu au făcut față la presiunea și la delicatețea deciziilor, pentru că sunt implicate viețile oamenilor și nu este ușor să iei decizii. Noi trebuie să avem oameni foarte bine pregătiți, implicați, care lucrează 8-10 ore pe zi, și de aceea ajutorul Direcției de Asistență Socială este de neprețuit”, a declarat Andrea Neculau, directorul DSP Brașov.

În perioada următoare, conform precizărilor viceprimarului Flavia Boghiu, Primăria Brașov va demara o campanie publică de informare cu privire la tot ceea ce ar trebui să știe brașovenii legat de această pandemie, măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja, care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă în cazul în care au simptome sau consideră că sunt contacți direcți, care sunt restricțiile în vigoare în municipiul Brașov și alte informații utile pentru această perioadă.

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.