Centrul de Inovare Digitală Futures of Innovation and Technology (FIT) a parcurs cu succes procedura națională de selecție lansată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, fiind unul din cele 12 centre de inovare digitală selectate pentru a face parte din rețeaua europeană care va fi finanțată de Comisia Europeană pentru a accelera transformarea digitală a economiei și societății din România.
Membrii rețelei europene sunt selectați printr-un proces deschis și transparent, inițiat de către statul membru, care va fi finalizat la nivelul Comisiei Europene. Noul Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027, prin programul Europa Digitală, prevede un buget de 8,2 miliarde de euro care susține accelerarea relansării economice și tranziția către Uniunea Europeană digitalizată la cel mai înalt nivel, competitivă în economia globală și rezilientă din punct de vedere al securității cibernetice. Activitatea centrelor de inovare digitală reprezintă o modalitate concretă de facilitare a tranziției digitale, prin implementarea soluțiilor digitale avansate în activitatea companiilor și instituțiilor din sectorul public.
Digitalizarea, ca facilitator al inovației, are un impact dovedit asupra economiei și societății prin îmbunătățirea productivității, calității vieții și sporirea accesului la informații și servicii publice. Tehnologiile digitale au potențialul de a remodela întregi industrii și lanțuri de valori și permite întreprinderilor mici și dinamice să dezvolte și să aducă mai rapid pe piață produse și servicii inovatoare, sporindu-le competitivitatea. Cu toate acestea, IMM-urile din UE nu beneficiază de avantajele pe care le oferă digitalizarea, comparativ cu întreprinderile mari, iar nivelul de digitalizare al IMM-urilor europene este inegal de la o țară la alta. Dacă în Danemarca 53% din IMM-uri au un nivel avansat de digitalizare, în România procentul acestora este de doar 8%.
În dorința de a contribui la reducerea acestui decalaj, în anul 2020 a fost lansat Centrul de Inovare Digitală Futures of Innovation and Technology (FIT). FIT reprezintă parteneriatul format din Iceberg, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Clusterul pentru Inovare și Tehnologie Brașov, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Asociația Incubatoarelor și Centrelor de Afaceri din România, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Misiunea Futures of Innovation and Technology (FIT) – Digital Innovation Hub este de a facilita colaborarea între actorii regionali – companii private, instituții publice, mediul academic, IMM-uri, inovatori, institute de cercetare, clustere – cu scopul generării de inovare și plus-valoare prin implementarea soluțiilor de transformare digitală.
Detalii despre rezultatul procedurii de selecție se regăsesc AICI.
Leave a Reply