3 zile de evenimente în cadrul festivalului internațional vibrate!festival V

Începând de vineri, 15 noiembrie, timp de 3 zile orașul de la poalele Tâmpei găzduiește unul dintre evenimentele de referință în domeniul muzicii clasice, vibrate!festival.

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional care, an de an, ne provoacă să vedem și să simțim dincolo de ceea ce știm sau credem că știm despre muzica clasică, debutează sub umbrela unei teme relevante pentru trăirile și aspirațiile de astăzi – Flow.

„În psihologia pozitivă, starea de „flow” este o stare mentală de operare în care o persoană implicată într-o activitate este scufundată într-o senzație de concentrare energizată, implicarea totală în activitate rezultând într-o pierdere a simțului spațial și temporal. Este ceea ce vă invităm să trăiți la concertele vibrate!festival și cu atât mai mult la această ediție a V-a. Inventat de psihologul Mihály Csíkszentmihályi, termenul este folosit și aplicat într-o multitudine de câmpuri, care acoperă aspecte din artă, sport, religie, gaming, educație. În muzică, starea de ”flow” este esențială și definitorie. vibrate!festival are flow. Go with the flow!” este cuvântul de deschidere semnat de către directorul vibrate!festival, Vlad Maistorovici.

Programul din acest an reunește performeri recunoscuți internațional – câștigători ai concursurilor de prestigiu din întreaga lume, nume sonore ale scenei, distinși creatori și inovatori îndrăgiți de publicul de pretutindeni, un grup select de muzicieni de calibru, maeștri recunoscuți internațional care depășesc tiparele convenționale: carismatica violoncelistă sârbo-franceză Maja Bogdanović, violistul și otomanistul grec Alexandros Koustas, versatilul violonist britanic-olandez Daniel Rowland, saxofonista ungară Erzsébet Seleljo și fondatorii vibrate!festival, pianista Diana Ionescu și violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici.

Festivalul debutează vineri, ora 21.00, la Tenis Arena cu La Follia: dueluri muzicale de categoria grea pe ringul de box. Recitalul tratează una dintre cele mai vechi teme muzicale Europene cunoscute, La Follia în viziunea lui Vivaldi.

În cel de-al doilea concert programat sâmbătă, Offstream, veți trăi experiența completă a unui happening muzical, explorând sonoritățile misterioase ale muzicilor vechi scrise de Purcell, Dowland și Cantemir alături de clasicii contemporani Penderecky și Vasks, care creează atmosfera pentru proiecția filmului mut Prăbușirea Casei Usher (1928) de Jean Epstein după Edgar Allen Poe. Coloană sonoră este compusă de Charlie Barber pornind de la schițele lui Debussy. Concertul va avea loc la hub cultural Visssual începând cu ora 19.00.

Festivalul se încheie duminică, ora 17.00, la sala Patria, cu Aval care propune un program cameral somptuos, cu hiturile lui Piazzolla – tangourile Cele Patru Anotimpuri la Buenos Aires, neobișnuitul Cvintet cu saxofon de Adolf Busch și Cvintetul cu pian op. 1 plin de glorie romantică de Dohnanyi.

Bilete pot fi achiziționate la intrare înaintea începerii evenimentelor. Prețul unui bilet este de 33 lei.

Pe lângă cele trei concerte de seară și în acest an evenimentele de la Sinestezia continuă tradiția edițiilor anterioare, punând accentul pe experiența completă a muzicii în relație cu alte discipline. Astfel în cadrul festivalului sunteți invitați la o repetiție deschisă publicului la Centrul Multicultural al Universității Transilvania sau să cunoașteți artiștii la o cafea la ceainăria Tipografia. Tot în cadrul evenimentelor Sinestezia organizatorii pregătesc în ultima zi a festivalului un concert dedicat copiilor care va avea loc la Clubul Copiilor, duminică ora 11.00.

Intrarea la evenimentele Sinestezia este liberă în limita locurilor disponibile.

Pentru programul complet și detalii suplimentare, urmăriți canalele de comunicare ale evenimentului:
http://www.vibratefestival.ro/
https://www.facebook.com/vibratefestival/

Leave a Reply

Your email address will not be published.