DOCUMENT | Acordul de asistență tehnică între Municipiul Brașov și BERD pentru realizarea noului Spital Regional Clinic de Urgență Brașov

În ceea ce privește proiectul Noul Spital Regional Clinic de Urgență Brașov anunțat de Primăria Brașov și susținut de PNL și PSD transparența lipsește cu desăvârșire. Se vorbește de 800 de paturi, dar fără a se prezenta niciun document, nicio analiză. Totul se face cu ușile închise. Printe picături se mai aude de niște documente, Studiul de prefezabilitate, Conceptul preliminar și Raportul de Analiză și Diagnostic care reflectă situația existentă în domeniul sistemului de sănătate din județele Brașov, Harghita și Covasna.

Am considerat de cuviință să solicit Primăriei Brașov să pună la dispoziție aceste documente, împreună cu Acordul de asistență tehnică semnat de Primăria Brașov cu BERD.

Din patru documente am primit unul, Acordul de asistență tehnică. Pentru Studiul de prefezabilitate, Conceptul preliminar și Raportul de Analiză și Diagnostic care reflectă situația existentă în domeniul sistemului de sănătate din județele Brașov, Harghita și Covasna Primăria spune că acestea nu pot fi făcute publice pentru că stau la baza documentației pentru procedura de achiziție pentru lucrările de execuție.

Justificarea folosită de Primăria Brașov pentru a nu furniza informațiile este scoasă din Legea 544, „informațiile privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiului concurentei loiale, potrivit legii”.

În consecință, interesul public este secundar și este stabilit așa de o instituție care ar trebui să urmărească numai interesul public, Primăria Brașov. Practic, nu o să vedem documentația decât atunci când e gata spitalul.

Acest lucru este o anomalie, care afectează interesul public și face practic imposibilă orice dezbatere publică pe subiect.

În ceea ce privește Acordul de asistență tehnică pe care Primăria Brașov mi l-a dat, ca urmare a solicitării de informații, surpriză, documentul este un draft, cu câmpuri necompletate, fără date și fără semnături.

Știți că banii oferiți în cadrul acestui contract sunt din partea BERD, un fel de finanțare nerambursabilă. Costul total estimat al serviciilor de consultanță este de maximum 2.500.000 euro.

Ce nu se spune este faptul că în cadrul acestui acord Primăria Brașov va plăti BERD un comision de tranzacție în valoare de 10% din Costul Asistenței.

În cazul în care Costul Asistenței va crește la un moment dat sau periodic ca urmare a modificării sau prelungirii Contractului de Consultanță, Clientul va plăti de asemenea o sumă suplimentară egală cu 10 la sută din valoarea cu care se majorează costul asistenței. Majorarea Costului Asistenței este condiționată de acordul prealabil scris al Clientului. Dacă Părțile nu convin altfel, valoarea agregată a comisionului suplimentar nu va depăși 30% din Comisionul de Tranzacție, respectiv maxim EUR 75.000.

Tot din draftul acestui acord mai aflăm că trebuie să existe o Unitate de Implementare a Proiectului (UIP), organizată de Primăria Brașov. Însă nu știm cine face parte din această Unitate.

Tot din Acord reiese că Primăria Brașov are în sarcină „proiectarea preliminară a proiectului cu estimări ale costurilor”. Și ținând cont că Primăria a anunțat deja un concept preliminar înseamnă că ar trebui să avem și o estimare de costuri.

Conform Acordului proiectul Spitalului are trei faze:
Faza 1 va include:
– Due diligence tehnic
– Analiza juridică și financiară
– Plan de afaceri
– Evaluarea costuri/beneficii
– Structurarea tranzacției
– Publicitate către potențiali investitori
În urma fazei 1, va exista un punct clar de decizie, în care Clientul decide să continue cu Faza 2.

Faza 2 va include:
– Pregătirea contractului PPP
– Pregătirea documentelor de licitație
În urma fazei 2, va exista un punct clar de decizie, în care Clientul aprobă documentaţia de licitaţie şi decide să continue cu Faza 3.

Faza 3 va include:
– Due diligence ofertanţi
– Licitație, evaluare oferte, atribuire contract
– Semnarea contractului PPP.

Ținând cont că în acest moment se lucrează la Studiul de Fezabilitate și la Studiul de Fundamentare, ar cam trebui să fim la Faza 1. Însă nu știm calendarul acestor faze.

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.