Traseul pârâului Graft în Șchei este necunoscut pentru administrația brașoveană. Compania Apa continuă lucrările de introducere canalizare menajeră

O nouă situație în care administrația brașoveană condusă de George Scripcaru nu cunoaște ce are în subteranul municipiului. La finalul lunii noiembrie 2019, Primăria Brașov anunța că vor începe niște foraje necesare realizării unui studiu geotehnic în giratoriul Calea București – Zizinului – Toamnei – 15 Noimebrie. La câte zile Primăria oprește lucrările pentru că „s-a constatat existența mai multor rețele, ceea ce face imposibilă realizarea forajului”.

Astăzi, 22 iunie 2020, Primăria anunță că nu știe traseul pârâului Graft în Șchei. „Lucrarea este extrem de complexă, deoarece nu există un plan de situație a acestei rețea paralele de canalizare și nici a canalului Graft. Compania Apa trebuie să stabilească, prin foraje, traseul Pârâului Graft, dar și să găsească un traseu pentru noua canalizare, care să meargă paralel cu acesta”, anunță Primăria Brașov.

Lucrarea pe care ne străduim să o facem de aproximativ două luni de zile este o lucrare extraordinar de complexă, pentru că trebuie să preia toate deversările menajere care se făceau în Pârâul Graft. Șcheiul este canalizat, însă structura geometrică a cartierului nu permitea ca anumite zone să fie preluate de canalizare publică existentă. Noi am făcut un proiect care prevede realizarea unei canalizări paralele, prin zonele foarte greu accesibile sau, în opinia unora, imposibil de realizat. Noi am început această lucrare. Este extraordinar de dificil, pentru că trebuie să ne strecurăm printre zidurile caselor și caseta prin care trece Pârâul Graft. Nu știm exact pe unde trece acest pârâu, am verificat arhivele, nu am găsit informații, și singura modalitate de a descoperi traseul pârâului a fost să facem săpături de sondaj și să ne strecurăm printre case și pârâu pentru a prelua canalizările. Este foarte dificil, am avut zile în care am avansat cu 30-40 de metri și zile în care am avansat cu 6 metri. Astăzi introducem o stație de pompare, prima din această lucrare și una dintre multele pe care le vom amplasa, și probabil că nu vom înainta niciun metru cu rețeaua de canalizare. Canalizarea care iese din case este mai jos decât noua conductă, noi nu putem amplasa această conductă mai în adâncime pentru că nu mai avem pantă pentru a ne racorda în canalizarea menajeră de pe o stradă adiacentă, și din acest motiv este necesar să amplasăm aceste stații de pompare”, a precizat Teodor Sava, directorul de exploatare al Companiei Apa.

Fiecare microstație de pompare deservește un singur imobil și are un motor electric care va fi racordat la rețeaua de curent a proprietarilor. Consumul de curent nu va afecta semnificativ cheltuielile proprietarilor (va fi vorba de câțiva lei lunar), iar microstațiile sunt plătite de Compania Apa.

Scopul lucrării întregii lucrări este de a prelua toate casele a căror canalizare se deversa în pârâul Graft,. nefiind preluată de rețeaua publică de canalizare. „Inițial au fost 94 de imobile, între timp am descoperit și alte case, care deși aveau posibilitatea de a se racorda direct în canalizarea menajeră, au fost proiectate să se verse în Graft”, a mai precizat Teodor Sava.

Potrivit reprezentantului Companiei Apa Brașov, la finalul lucrării se va putea spune că toate locuințele din Șchei vor fi racordate la rețeaua publică de canalizare, care în acest cartier va fi în totalitate modernizată.

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.