Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov măcinat de probleme. Directoarea financiar-contabil pusă sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și delapidare

Problemele de la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov par să nu se mai termine. În martie, câteva cadre medicale contestau modul de administrare al spitalului și deciziile managerului Nicușor Bîgiu de a băga spitalul în linia întâi a luptei împotriva Covid-19. La scurt timp, a urmat un conflict între același manager și coordonatoarea secției de la Zărnești.

Desigur, a urmat o reacție a managerului Nicușor Bîgiu care spunea la începutul lunii aprilie „Lăsați-ne să ne facem meseria! Aveți timp suficient, după pandemie, să ne expuneți în Piața Sfatului…”.

Una peste alta, a venit și problema chiriei pentru secția de pe strada M. Eminescu.

Cea mai recentă problemă a apărut în data de 20 mai 2020, când IPJ Brașov anunța efectuarea unor percheziții domiciliare și ordonanțe de ridicare înscrisuri, la trei instituții cu activitate în domeniul medical, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșiriii infracțiunilor de „abuz în serviciu”, „fals intelectual”, „uz de fals”, „delapidare” și „divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice”.

Una din persoanele vizate este Diana Croitoru, director financiar contabil la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov.

La o zi distanță, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au dispus continuarea urmării penale faţă de:
1) C.D.M., director financiar contabil la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) C.p., divulgare de informaţii secret de serviciu sau nedestinate publicităţii, prev. de art. 304 alin. (2) C.p., fals intelectual, săvârşită în forma instigării, prev. de art. 47 C.p., rap. la art. 321 alin. (1) C.p., uz de fals, prev. de art. 323 C.p şi delapidare, prev. de art. 295 alin. (1) C.p;
2) F.M., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare, săvârşită în forma complicităţii, prev. de art. 48 C.p., rap. la art. 295 C.p;
3) S.C., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, prev. de art. 321 alin. (1) C.p și abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) C.p;
4) P.C.A.I., sub aspectul săvârşirii înfracţiunilor de fals intelectual, faptă de prevăzută de art. 321 alin. (1) C.p. și abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 alin. (1) C.p;
5) S.S., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals, prev. de art. 323 C.p.

În privinţa situaţiei de fapt procurorii au reţinut următoarele:
În perioada august 2019 până la data intervenţiei organelor judiciare, C.D.M., în calitate de director financiar contabil la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, şi-a folosit abuziv funcţia pe care o deţine în favoarea celei de administrator în fapt al Căminului de bătrâni „Paradisul Montan” din localitatea Moeciu, judeţul Braşov, solicitându-i numitului M.F. (șofer la unitatea medicală) să îi transporte diferite bunuri în interes personal folosindu-se de maşina instituţiei. S-a reţinut de asemenea că începând cu luna februarie 2020 până la momentul intervenţiei organelor judiciare, suspecta C.D.M. a transferat o serie de produse de uz medical (între care, scutece, măști și mănuși chirurgicale, produse sanitare, medicamente, precum și altele), din inventarul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, în beneficiul Căminului de Bătrâni „Paradisul Montan”. Transportul produselor a fost asigurat de suspectul F.M.

La 07.04.2020, suspecta a determinat o altă persoană fizică să obţină, în mod ilegal, dreptul la concediu medical, efectuând în acest sens şi demersuri pe lângă alţi medici.

În perioada 05.04.2020 – 07.04.2020, C.D.M. a divulgat informaţii confidenţiale unor persoane fizice referitor la starea de sănătate a unei paciente, internată.

În privinţa suspectului S.C., s-a reţinut că, în calitatea sa de medic specialist – medicina de familie, la solicitarea numitei C.D.M. a eliberat concedii medicale în favoarea acesteia, fără a avea la bază motive medicale justificate și fără a solicita în prealabil, examinări de specialitate.

O situaţie similară s-a reţinut şi în privinţa suspectului P.C.A.I, respectiv că, în calitate de medic specialist infecționist și șef al secției Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, la solicitarea numitului N.G., a eliberat concedii medicale în favoarea unui medic psihiatru în cadrul Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov, fără a avea la bază motive medicale justificate și fără a solicita în prealabil, examinări de specialitate.

În cazul suspectei S.S., s-a reţinut că în luna aprilie 2020 a obținut și folosit certificat de concediu medical fictiv ca urmare a intervenției numitului N.G. în scopul evitării desfacerii contractului de muncă, de la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov face precizarea că această etapă procesuală este reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Leave a Reply

Your email address will not be published.