Garda Forestieră Brașov | Față de 1990, suprafața cu pădure a crescut în 2019 cu 78.800 ha pe raza de activitate a Gărzii Forestiere Brașov

Garda Forestieră Brașov se arată îngrijorată de informațiile care circulă în spațiul public cu privire la pădurile din raza de compentență a instituției: „Garda Forestieră Brașov a luat act cu îngrijorare de vehicularea în spațiul public a tot mai multor informații false sau trunchiate privind pădurile din raza de competență a instituției noastre – județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu”.

Garda Forestieră Brașov prezintă informații preluate din surse oficiale – INS și centralizări întocmite de către Garda Forestieră Brașov-, referitoare la modul în care au evoluat suprafața terenurilor acoperite cu pădure, cuantumul volumelor recoltate durabil și suprafețele regenerate artificial și natural.

Dacă în anul 1990 suprafața cu pădure însuma 966.100 ha, la sfârșitul anului 2019 aceasta a ajuns la 1.044.899 ha, ceea ce înseamnă o creștere cu cca. 78.800 ha (+8,2%). Această evoluție este net superioară tendinței naționale, unde creșterea procentuală pe aceeași perioadă a fost de cca. 2,7%.

„Analizând dinamica volumului de masă lemnoasă recoltată, prezentată în graficul de mai jos, se observă că valorile au oscilat în mod semnificativ, atât ca urmare a lucrărilor prevăzute prin amenajamentele silvice, dar și ca efect al doborâturilor produse de vânt și zăpadă. Este important de precizat în acest context că doborâturile și rupturile produse de vânt și/sau zăpadă, atacurile de ipide, perioadele secetoase prelungite, etc., pot afecta volume importante de masă lemnoasă, care trebuie recoltată într-un timp cât mai scurt, atât din considerente legate de protecția pădurii (evitarea apariției unor focare de infecție care să afecteze și pădurile învecinate), dar și din motive de ordin economic (evitarea deprecierii suplimentare a masei lemnoase).”

„Spre exemplu, doborâturile masive din anul 1995 au pus la pământ cca. 6 milioane de mc la nivel național, iar mai recent, în luna februarie a acestui an, pe teritoriul de competență al Gărzii Forestiere Brașov, vântul și zăpada au afectat cca. 1,4 milioane mc, o suprafață de cca. 1.550 ha fiind dezgolită complet.

Per ansamblu, volumul de masă lemnoasă recoltat în cursul anului 2019 s-a diminuat cu cca. 80.000 m3, față de volumul recoltat la nivelul anului 1990 și cu peste 160.000 m3 față de media anuală din perioada 1990-2019.

La nivelul anului 2019, pe raza de competență a Gărzii Forestiere Brașov a fost parcursă cu lucrări de regenerare o suprafață totală de 3.806 ha, din care:
– 2.077 ha regenerate natural,
– 1.729 ha regenerate artificial.
Având în vedere că în acțiunile de împădurire se plantează în medie 5000 puieți/ha, înseamnă că în anul 2019 s-au plantat peste 8,6 milioane de puieți, din diferite specii forestiere, conform schemelor de plantare prevăzute de normele tehnice și de amenajamentele silvice.”

Sursa foto: Garda Forestieră Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.