Compania Naţională de Investiţii desfăşoară procedura de achiziţie a realizării studiului de fezabilitate pentru proiectul „Reabilitare şi modernizare DJ 102I Valea Doftanei (Prahova) – Brădet (Braşov)”. Lungimea totală a drumului este de aproximativ 24 de km, din care 13,684 km sunt pe teritoriul judeţului Braşov.
Procedura a fost demarată imediat după ce, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Braşov din 8 aprilie, aleşii au aprobat predarea în folosință gratuită către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, a amplasamentului drumului judeţean DJ 102I, în vederea realizării obiectivului de investiții „Reabilitare și modernizare DJ 102I, limită de județ Prahova – DN 1A Șanțuri”.
Potrivit reprezentanţilor CNI, drumul va fi reabilitat şi modernizat, urmând să aibă două benzi de circulaţie şi o lăţime de opt metri. În cadrul proiectului vor fi refăcute toate podurile şi podeţele de pe traseu. Deschiderea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate este programată pentru data de 19 mai. Termenul de finalizare a SF-ului, potrivit caietului de sarcini, este de patru luni.
În momentul de faţă, CNI estimează că finalizarea reabilitării şi modernizării acestui drum ar fi putea avea loc în anul 2023. Valoarea lucrărilor necesare pentru modernizarea DJ 102I ar fi de 230 de milioane de lei, valoarea reală urmând să fie determinată prin studiul de fezabilitate.
Împreună cu Paul Ciocan am expus o parte din probleme aferente acestui proiect.
Tema de proiectare
1. Informatii generale
1.1. Denumirea obiectivului de investitii:
„Reabilitare si modernizare DJ 102 I, Valea Doftanei, judetul Prahova – Bradet, judetul Brasov ”
1.2. Ordonator principal de credite/investitor: Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
1.3. Ordonator de credite (secundar, tertiar): Compania Nationala de Investitii – SA
1.4. Beneficiarul investitiei: Consiliul Județean Prahova; Consiliul Județean Brașov
1.5. Elaboratorul temei de proiectare: Consiliul Județean Prahova; Consiliul Județean Brașov
2. Date de identificare a obiectivului de investitii:
2.1. Informatii privind regimul juridic, economic si tehnic al terenului si/sau al constructiei existente, documentatie cadastrala:
Cele doua tronsoane ale drumului judetean DJ 102I sut urmatoarele:
Tronson I – aflat pe raza UAT CJ Prahova:
Are o lungime de aprox. 12,290 km, intre km 37+620 – km 50+924, din zona comunei Valea Doftanei pana la limita cu judetul Brasov.
Pe traseul studiat se afla o conductă petrolieră aflată în conservare proprietate a SC Petrotrans SA Ploiești pentru care este necesar să se realizeze un proiect de specialitate pentru mutarea acesteia în afara amplasamentului.
În zona drumului sunt sectoare cu stâlpi de electricitate din beton care necesită relocare. Sunt necesare sondaje de identificare exactă a traseelor canalelor electrice și elaborarea documentației necesare pentru mutări – protejări rețele electrice si elaborarea
unui Studiu de coexistenta de specialitate pentru retele elctrice (proiectant autorizat) pentru stabilirea solutiei tehnice.
Traseul in plan si profil longitudinal existent prezinta sectoare cu raze mici, neamenajate si declivitati accentuate. Pe traseul drumului sunt podete colmatate, insuficiente sau degradate. Lipsa dirijarii scurgerii apelor meteorice si a amenajarilor subtraversarilor in zonele cu torenti. Podurile cu capacitate portanta insuficienta unui trafic superior, unele chiar in stare avansata de degradare sau chiar avariate (zona km 40+000).
Traseul se deruleaza intr-o zona montana cu ape subterane aflate la mica adancime si chiar zone cu izvoare de suprafata care afecteaza stabilitatea terasamentelor si implicit a structurii drumului sau a zonelor limitrofe.
De la km 49+500 până la km 49+910 drumul județean devine impracticabil, prezentând în plan curbe cu raze de 15-25 m și în profil longitudinal declivități de peste 11 – 12 %.
Pe traseul studiat se afla o conductă petrolieră aflată în conservare proprietate a SC Petrotrans SA Ploiești pentru care este necesar să se realizeze un proiect de specialitate pentru mutarea acesteia în afara amplasamentului.
În zona drumului sunt sectoare cu stâlpi de electricitate din beton care necesită relocare. Sunt necesare sondaje de identificare exactă a traseelor canalelor electrice și elaborarea documentației necesare pentru mutări – protejări rețele electrice si elaborarea unui Studiu de coexistenta de specialitate pentru retele elctrice (proiectant autorizat) pentru stabilirea solutiei tehnice.
Tronsoanele de drum judetean apartin domeniului public si sunt amplasate conform cartilor funciare atasate documentatiei de licitatie.
Tronson II – aflat pe raza UAT CJ Brasov:
Are o lungime de aprox. 12,675km, impartit in 2 sectoare: Pasul Predelut – traversare paraul Paltinului km 49+910 – 52+385, respectiv sector 2, drum de vale km 52+385 – 62+585 sector amplasat in apropierea paraului Doftana.
Sectorul 1 se prezinta cu, caracteristicile unui drum forestier secundar cu suprastructura din bolovanis cu grosimi de 10-20 cm, puternic deteriorat, pentru aducerea la nivelul unui drum judetean fiind necesare importante lucrari de terasamente si consolidari de maluri.
Pe sectorul 2 sunt prezente eroziuni puternice ale taluzelor drumului, rupturi de platformă, secțiuni critice expuse la inundabilitate, din cauza proximității pârâului Doftana.
Suprastructura este alcătuită din împietruire rudimentară din balast cu bolovani de râu, puternic degradată, cu făgașe adânci. De la km 61+202 până la km 62+585 (cartier Brădet) există covor asfaltic.
2.2. Particularitati ale amplasamentului propus pentru realizarea obiectivului de investitii, dupa caz:
a) descrierea succinta a amplasamentului propus (localizare, suprafata terenului, dimensiuni in plan):
Drumul judetean DJ 102I asigura legatura rutiera intre DN 1 din zona localitatii Campina cu DN 1A, zona localitatii Sacele.
Drumul judetean strabate mai multe localitati, prezinta un relief montan accidentat, strabate bazinul hidrografic al paraului Doftana si bineninteles mai multe poduri si podete. De la km 37+620 – km 63+594 (limita judet Brasov), carosabilul este o impietruire deteriorata care pe timp ploios devine necirculabil, cu gropi, fagase.
Pe tronsonul de la km 37+600 si pana la limita cu judetul Brasov sunt amplasate urmatoarele poduri cu o lungime mai mare de 10m
– km 38+200 Pod din beton armat peste Valea Glodeasa L=20m, 2 deschideri
– km 40+000 Pod din beton armat peste Valea Neagra (avariat) L=43m, 2 deschideri
– km 41+100 Pod din beton armat peste Valea Dinteasa L=30m, 2 deschideri
– km 44+700 Pod din beton armat pe zidarie peste Valea Zechi L=21m, 2 deschideri
– Sectorul de drum județean de la km 49+910 – 52+385 (pasul Predeluț – traversare pârâul Paltinului), se desfășoară în apropierea rețelei TRANSELECTRICA, coridorul Darste – Brazi, cu tensiunea (Un) de 400 kV, infrastructura critică din patrimoniul Statului Român. Pe lângă faptul că există numeroase puncte critice (de traversare a rețelei, de paralelism, de apropiere de stâlpii de înaltă tensiune), pe porțiuni însemnate ampriza drumului proiectat va ocupa zona de siguranță și protecție a acestei rețele.
– La limita platformei existente s-au identificat și borne ale rețelei TRANSGAZ care în condițiile realizării unor deblee cu înălțimea de -3.50 m sub cota actuală a platformei, ar putea fi serios afectată.
– Zona se caracterizează printr-o umiditate excesivă, cu numeroase izvoare de versant, necaptate la momentul actual prin podețe. Pe acest sector, drumul traversează afluenți laterali ai pârâului Doftana din care cei mai importanți sunt la km 53+748 Pârâul lui Baier, km 54+672 pr. Nenominalizat prin podețe dalate puternic afuiate sau complet obturate.
– Drumul mai intersectează afluenți ai pârâului Doftana, dintre care cei mai importanți sunt la km: 56+690 (Pr. Rece de Sus), km 57+160 (Pârâul Tare), km 58+240, pârâul Valea Tare, km 61+135 pârâul Adânc de Sus. Traversările afluenților se realizează prin podețe dalate și tubulare aflate în avansată stare de degradare.
Teren cu destinatia drumuri:
– lungime tronson I – aproximativ 12.290km – UAT Prahova
– lungime tronson II – aproximativ 12.675km – UAT Brașov
Traseul in plan si in profil longitudinal prezinta sectoare cu raze mici, neamenajate si declivitati accentuate.
In profil transversal latimea existenta nu asigura in totalitate elementele geometrice ale clasei tehnice IV, adica 8,0 m latime platforma cu 6,0 m latime carosabil.
Podurile și podețele existente în zonă se încadrează în clasa II de încărcare și nu prezintă o lățime de gabarit corespunzător clasei tehnice IV a drumului județean.
b) relatiile cu zone invecinate, accese existente si/sau cai de acces posibile:
Drumul judetean se intersecteaza pe parcursul lui cu maimulte drumuri comunale si de interes local.
Cele doua tronsoane investigate asigura accesul locuitorilor catre drumurile nationale si judetene care strabat cele doua judete, Prahova respectiv Brasov, precum si la proprietatile particulare sau micii producatori din zona.
Drumul investigat este un drum judetean strategic pentru economia nationala si traficul existent si de perspectiva, constituind o varianta de traversare a Carpatilor de Curbura, decongestionand traficul de pe drumurile nationale DN 1 si DN 1A.
c) surse de poluare existente in zona:
– nu este cazul.
d) particularitati de relief:
– relieful prezinta declivitate, terenul coboara sau urca, in functie de amplasament, altitudinea variind intre 700 si 1300m.
– in plan, traseul prezinta o sinuozitate moderata, dar cu puncte de maxim care nu permit racordarea aliniamentelor prin curbe de racordare (clotoide) conform normativelor in vigoare sau amplasarea de spatii cum ar fi parcari sau zone de oprire pentru linistire.
e) nivel de echipare tehnico-edilitara a zonei si posibilitati de asigurare a utilitatilor:
– terenul si constructiile beneficiaza de racord la reteaua de energie electrica si telecomunicatii;
– apele pluviale sunt date direct la teren.
– se pot amenaja spatii pentru organizarea de santier prin realizarea de bransamente, sau daca acest lucru nu este posibil, se pot folosii generatoare de curent.
f) existenta unor eventuale retele edilitare in amplasament care ar necesita relocare/protejare, in masura in care pot fi identificate:
Pe zona studiata de pe raza UAT CJ Prahova, se afla o conductă petrolieră aflată în conservare proprietate a SC Petrotrans SA Ploiești pentru care este necesar să se realizeze un proiect de specialitate pentru mutarea acesteia în afara amplasamentului.
Aceasta apare uneori chiar in zona drumului judetean, pe partea carosabila sau atasata de podurile existente.
În restul traseului sunt sectoare cu retea electrica de medie tensiune pe stâlpi de electricitate din beton care necesită relocare. Sunt necesare sondaje de identificare exactă a traseelor canalelor electrice și elaborarea documentației necesare pentru mutări –
protejări rețele electrice.
g) posibile obligatii de servitute:
– este posibila necesitatea amenajarii unor variante de ocolire
h) conditionari constructive determinate de starea tehnica si de sistemul constructiv al unor constructii existente in amplasament, asupra carora se vor face lucrari de interventii, dupa caz:
– existenta in amplasament de conducte petroliere, retele electrice si utilitati
i) reglementari urbanistice aplicabile zonei conform documentatiilor de urbanism aprobate – plan urbanistic general/plan urbanistic zonal si regulamentul local de urbanism aferent:
– UAT-urile traversate de acest drum au PUG-uri proprii si se va solicita aviz de la primarii.
j) existenta de monumente istorice/de arhitectura sau situri arheologice pe amplasament sau in zona imediat invecinata; existenta conditionarilor specifice in cazul existentei unor zone protejate
– nu exista monument istoric pe amplasament;
– terenul nu este grevat de servituti si nu se afla in zona de protectie a monumentelor;
2.3. Descrierea succinta a obiectivului de investitii propus, din punct de vedere tehnic si functional:
a) destinatie si functiuni:
– drum judetean DJ 102I;
– lungimi aproximative:
Tronson I – km 37+620 – km 50+924, L = 12,290Km.
Tronson II – km 49+910 – km 52+385, L = 12,675Km;
b) caracteristici, parametrii si date tehnice specifice, preconizate:
– suprafata exacta afectata de lucrarile de drum si scurgere ape, va rezulta in urma finalizarii proiectului tehnic, dar va respecta cerintele din Certificatul de Urbanism.
c) nivel de echipare, de finisare si dotare, exigente tehnice ale constructiei in conformitate cu cerintele functionale stabilite prin reglementari tehnice, de patrimoniu si de mediu in vigoare:
– se vor respecta cerintele de calitate conform ultimelor legi si normative tehnice in vigoare (cerinte de rezistenta si stabilitate, siguranta in exploatare, securitate la incendiu, igiena si sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului, etc).
– sa asigure durabilitatea si siguranta traficului rutier.
– execuție parcari sau zone de oprire pentru linistire.
d) numar estimat de utilizatori:
– in functie de inventarul traficului.
e) durata minima de functionare, apreciata corespunzator destinatiei/functiunilor propuse:
– in conformitate cu durata normala de functionare de 20-30 ani, potrivit din clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare ale acestora, care corespund cu duratele de amortizare in ani, aferente regimului de amortizare liniar.
f) nevoi/solicitari functionale specifice:
Se doreste realizarea urmatoarelor specialitati :
– Studiu de fezabilitate (S.F.) ;
– Studiu de trafic;
– Expetiza Tehnica (A4B2D, Af, A7)
– Studiu geotehnic verificat la cerința Af ;
– Studiu topografic vizat OCPI ;
– Studiu Hidrologic și hidraulic ;
– Documentatie necesara in vederea exproprierilor ;
– Documentatie pentru scoaterea din circuitul forestier
– Studiu de coexistenta retea electrica
– Documentatie necesara relocare de utilitati.
– Documentație tehnică pentru obținere Certificat de urbanism, avize și acorduri aferente acestuia
Acestea vor avea ca scop:
– realizarea unui drum judetean accesibil in orice anotimp al anului;
– ridicarea drumului judetean la o clasa tehnica superioara (IV);
– asigurarea gabaritelor la poduri si modernizarea lucrarilor de artă conform clasei tehnice a drumului județean;
– dimensionarea sistemului rutier la trafic de perspectiva;
– protejarea drumului județean împotriva inundatiilor si al viiturilor;
– indepartarea apelor pluviale de pe partea carosabila.
– Realizarea de lucrări de stabilizare versanți împotriva alunecărilor de teren și a eroziunilor
g) corelarea solutiilor tehnice cu conditionarile urbanistice, de protectie a mediului si a patrimoniului:
– nu exista conditionari deosebite din punct de vedere urbanistic.
– documentatia va respecta cerintele privind protectia mediului si conditiile impuse prin aviz.
h) stabilirea unor criterii clare in vederea solutionarii nevoii beneficiarului:
– se va proceda la elaborarea fiecarui document, conform etapelor identificate in nota conceptuala.
2.4. Cadrul legislativ aplicabil si impunerile ce rezulta din aplicarea acestuia:
Documentatia va respecta Legea 50/1991 actualizata si HG 907/2016 – elaborarea proiectelor pe faze de proiectare potrivit continutului cadru al documentatiilor tehnicoeconomice aferente obiectivelor/proiectelor de investitii finantate din fonduri publice.
De asemenea documentatia va respecta legile si normativele impuse in caietul de sarcini intocmit in vederea achizitiei publice.
Sursa foto: Google Maps
Leave a Reply