Ministrul Mediului, Costel Alexe, vrea să crească suprafața totală aflată în protecție strictă de la 43% la 75% la Parcurile Naționale

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut luni o vizită în Zărnești, unde a dat o tură la Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului și în Prăpăstiile Zărneștilor. Cel mai probabil este un turneu de promovare al artistului politic ecologist Costel Alexe, motto-ul său fiind, „o pădure cât o țară”.

În campania sa de promovare, Costel Alexe ne anunță că a întors un proiect de lege, inițiat în 2017, în comisiile din Parlament, pentru a-i convinge pe parlamentari să crească suprafața totală aflată în protecție strictă de la 43% la 75% la Parcurile Naționale. La cea vreme propunerea a fost respinsă în comisiile de Mediu și de Agricultură ale Camerei Deputațiilor pe motiv că gradul de protecție era deja atins.

Acest lucru nu înseamnă că va crește suprafața Parcurilor Naționale, ci că suprafețe aflate deja în Parcuri Naționale vor urca de la un grad mai mic de protecție, unde se află în acest moment, la un grad superior, respectiv T1 sau T2.

Ministrul Mediul spune că urmează o analiză a Parcurilor Naționale în vederea creșterii suprafeței protejate la 75%. În ceea ce privește pădurile din parcurile naționale, Ministrul spune că vrea ca acestea să fie cuprinse doar la gradurile de protecție T1 sau T2 (unde sunt permise doar lucrări de conservare).

Ministrul Mediului își propune ca în luna mai să aibă întâlniri cu ONG-uri, cu mediul academic și cu cei de la ICAS pentru a face analiza fiecărui Parc Național.

Cele 13 Parcuri Naționale care fac obiectul acestei discuții sunt Domogled – Valea Cernei, Retezat, Cheile Nerei – Beușnița, Munții Rodnei, Cheile Bicazului – Hășmaș, Ceahlău, Călimani, Cozia, Piatra Craiului, Semenic – Cheile Carașului, Munții Măcinului, Buila – Vânturarița și Defileul Jiului.

Acestea au o suprafață totală de 318.000 ha, din care aproximativ 240.000 sunt acoperite cu păduri. Iar din acestea aproximativ 119.000 sunt cu grad de protecție T1. Mai trebuie spus că 30% din suprafața Parcurilor Naționale sunt în proprietate privată, despre care, Ministrul spune că în viitorul apropiat vrea să rezolve probleme existente.

Ministrul Mediului a mai făcut o precizare și anume, dacă Parlamentul nu înțelege necesitatea propunerii, atunci ia în calcul emiterea unei Ordonanțe de Guvern.

Pe de altă parte, Ministrul Mediului a clarificat și aspectele ce țin de accesul populației în Parcurile Naționale, spunând că oamenii vor putea avea acces, dar vrea să introducă o declarație pe proprie răspundere prin care persoanele care vizitează parcurile o fac pe propria răspundere și sunt responsabile în caz de nerespctarea regulilor sau în caz de accidentare. De asemenea, Ministrul mai spune că se pot culege ciuperci și fructe de pădure pentru nevoi personale. Nu se permit culegerile industriale.

În ceea ce privește plângerea împotriva Minsiterului Mediului depusă în 22 aprilie 2020 de trei ONG-uri, la Comisia Europeană, cu privire la distrugerea ariilor naturale protejate, Ministrul Mediului a precizat că a purtat o discuție cu Comisarul de Mediu, căruia i-a spus că va avea grijă ca în ariile protejate legile și regulamentul Comisiei Europene să fie respectate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.