REȚEAUA PROFESIONIȘTILOR DIN DOMENIUL PREVENIRII ȘI COMBATERII VIOLENȚEI DOMESTICE din Brașov împreună cu REȚEAUA ÎNVINGĂTOARELOR – grupul de suport brașovean, organizează sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 15.00-17.00, în Piața Sfatului, un flash mob pentru a marca ziua de activism împotriva violenței asupra femeilor.
Campania internaţională „16 Zile de activism împotriva violenţei în bază” de gen a fost iniţiată de Center for Women’s Global Leadership (CWGL) în anul 1991. În scopul oferirii unui simbolism perioadei de desfăşurare a campaniei, pentru lansarea acestui eveniment a fost stabilită data de 25 noiembrie – Ziua Internaţională de Luptă împotriva Violenţei asupra Femeii, iar pentru încheiere, data de 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Astfel pentru a evidenţia faptul că actele de violenţă reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului a fost creată o asociere simbolică între aceste date. Calendarul desfăşurării campaniei mai include si alte date semnificative cum ar fi: 1 Decembrie – Ziua Internaţională Anti-SIDA, şi 6 Decembrie – Ziua Comemorării Masacrului de la Montreal.
În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută de partenerul ei. 3 din 10 românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani. 1 din 4 femei este agresată fizic sau sexual de către partener. 55% din români sunt de părere că violul este justificat în anumite situații. De asemenea, anul trecut au avut loc 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei. Dintre victime, 76%, adică 15.584, au fost femei. 46 dintre aceste femei și-au pierdut viața.
Sunt invitați să ni se alăture toți brașovenii și vizitatorii orașului, care au trăit, au întâlnit, sau doar au auzit, despre astfel de situații, în calitate de victimă, agresor sau doar martori. Pentru o societate sănătoasă fizic și psihic, sunt necesare conștientizarea cauzelor și efectelor transgeneraționale ale tuturor formelor de abuz la care o persoană poate fi supusă în viața privată, familială, socială. Violența nu este un comportament care să fie tolerat nici în intimitate, nici în viața publică. Comportamentul violent este unul învățat, deci are și dezvăț. Sancționarea lui depinde de noi toți, individ, comunitate. Important e ca victima să fie susținută pentru a cere sprijin legal, social, psihologic. Iar abuzatorul să fie responsabilizat pentru faptele sale.
În Brașov, pentru ambele situații avem (încă!) o rețea locală de servicii publice și private care pot veni în sprijinul cuplurilor/familiilor care se confruntă cu situații de abuz, violență, dependență, înainte ca situația să se agraveze. Grup de suport pentru învingătoare, grup pentru persoanele dependente și pentru familiile acestora, grup pentru persoanele cu comportament agresiv, colaborare cu profesioniști specializați în psihoterapie de cuplu/de familie, pe violența domestică, pe adicții etc. Haideți, sâmbătă să le cunoașteți!
#stopvif
Sursa foto: Asociația Pas Alternativ
Leave a Reply