15 copii au fost depistați cu Hepatită A la Școala nr. 12 din Brașov. Din spusele șefului CRPC Brașov, Sorin Susanu, situația era cunoscută de autorități, dar nu s-au luat măsurile necesare la timp.
Întreaga acțiune din 7 octombrie de la Școala 12 a fost inițiată de către Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Brașov, precizează Sorin Susanu. „Noi am solicitat echipe din partea DSP Brașov și am făcut acest lucru pentru că părinții mi s-au plâns că în urma numeroaselor solicitări adresate altor instituții de câteva săptămâni nu s-au luat nici un fel de măsură și nimeni nu a intervenit la această școală.
Părinții au comunicat că au făcut sesizări în diferite forme atât către DSP cât și către Poliție și cu toate acestea până astăzi se pare că nu s-a întâmplat nimic.”
Sorin Susanu mai precizează că a informat prefectul despre întreaga situație și, care, „cunoștea în amănunt toate problemele de la mine personal chiar dacă precizările dânsului sunt de altă natură”.
„Instituția noastră are competență asupra condițiilor igienico sanitare și verifică tot ceea ce înseamnă trasabilitatea produselor și aici mă refer corn lapte mere care sunt distribuite copiilor și asupra legalității funcționării acestei unități de învățământ. Mai mult decât atât, dacă există servicii oferite care pot pune în pericol sănătatea și integritatea în conformitate cu legislația noastră luăm măsuri tocmai pentru faptul că în mod special cei de la DSP se ocupă de verificări epidemiologice. Am solicitat să fie prezenți împreună cu noi la această verificare deoarece mi s-a părut inacceptabil faptul că așa cum ne-au spuse părinții cunoșteau problema de mai mult timp și nu au făcut nimic în acest sens.
Instituția Prefectului a comunicat că Prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, a fost informat astăzi, 7 noiembrie 2019, de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, despre un focar de hepatită acută virală tip A (HAV), aflat în evoluție în municipiul Brașov, pe str. Carierei.
Potrivit notei informative a DSP Brașov, primele cazuri au apărut în Brașov în 6 octombrie, iar până la această dată au fost înregistrate 15 cazuri de HVA, la copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 15 ani.
Astfel, opt cazuri au fost internate în Spitalul de Boli Infecțioase Brașov. Biletele de externare pentru șapte dintre acestea s-au transmis, către Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile (CSCTB), până în dată de 6 noiembrie. Diagnosticul la externare, pentru toate cazurile, a fost HAV. De menționat este că șase cazuri au fost confirmate în urma testelor de laborator, iar în două cazuri diagnosticu a fost infirmat.
DSP Brașov a specificat că, potrivit anchetelor epidemiologice întocmite de medicii de familie, există o legătura recunoscută între aceste cazuri, având aceeași adresă de domiciliu declarată.
De precizat este că cinci dintre acești copii frecventează Școala gimanzială nr. 12, doi sunt elevii Școlii gimnaziale nr. 14, iar unul dintre minori este preșcolar.
Măsuri luate în focar:
1. Au fost întocmite anchete epidemiologice, de către personalul de specialitate din DSP Brașov și medicii de familie, pe tot parcursul evoluției focarului personalul medical implicat fiind în permanentă legătură.
2. Au fost întocmite și transmise adrese către unitățile frecventate de copiii diagnosticați, în vederea limitării transmiterii îmbolnîvirii în colectivități, cu următoarele recomandări:
– intensificarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție;
– utilizarea de produse biocide clorigene, în concentrație dublă;
– asigurarea cu produse de igienă personală (săpun);
– educația sanitară în rândul elevilor, prin asistentul medical din cabinetul medical școlar din Școala Nr.12 Brasov, cu accent pe importanța igienei mâinilor.
3. Au fost catagrafiați și urmează să fie vaccinați, prin cabinetele de medicină de familie, contacții direcți în focar.
4. Educația sanitară în rândul familiilor, prin medicii de familie.
5. Comunitatea fiind încadrată ca și „comunitate la risc”, aceasta va fi evaluată în vederea justificării vaccinării comunității.
În concluzie, având în vedere că aceste cazuri de HAV confirmată, cu legătura epidemiologică între ele au apărut într-o comunitate, făcând parte din familii diferite cu aceeași adresă de domiciliu și faptul că în colectivitatea școlară nu au apărut alte cazuri de HAV, focarul a fost declarat ca focar de comunitate.
Tot cu privire la această situație, din partea Primăriei Municipiului Brașov s-a primit următoarea informare:
În data de 6 noiembrie 2019, conducerea unității de învățământ a Școlii Gimnaziale nr.12 (str. De Mijloc) a solicitat Serviciului Amenajare Zone de Agrement efectuarea unui tratament de dezinfecție dat fiind faptul că în cadrul unității de învățământ au fost identificați elevi suspecți purtători ai HAV.
În perioada 6 noiembrie – 13 decembrie 2019, Primăria Municipiului Brașov va efectua tratamentele de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a tuturor unităților de învățământ administrative, de cultură și sportive aflate în subordinea Consiliului Local Brașov, în baza contractului de concesiune nr. 87/2015, cu concesionarul SC CORAL IMPEX SRL.
Dat fiind solicitarea menționată anterior și având în vedere faptul că în cadrul unității se desfășoară și procesul electoral pentru alegerea președintelui României, fiind amenajate secții de votare, s-a luat decizia, de comun acord cu conducerea Școlii Gimanziale nr. 12, de a se efectua în regim de urgență acțiunea de dezinfecție a întregii unități școlare, iar prin grija concesionarului SC CORAL IMPEX SRL se va utiliza pentru această acțiune substanța dezinfectantă RELY+ON VIRKON, un dezinfectant eficient de grad înalt cu spectru larg pentru suprafețe, indicat pentru combaterea HAV. Data tratamentului de dezinfecție este joi, 7 noiembrie, orele 18.00, urmând ca luni, 11 noiembrie, să se efectueze o repetare a procedurii.
„Referitor la cazurile de îmbolnăvire ale unor elevi din cadrul unei unități de învățământ situată pe raza municipiului Brasov, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov s-a sesizat și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infractiunii de “zădărnicia combaterii bolilor”, faptă prevăzută și pedepsită de art 352 Cod Penal, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propusă soluție legală prin unitatea de parchet competentă”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov.
Leave a Reply