În noiembrie 2019, George Scripcaru anunța că vrea să refacă stadionul Tineretului, că va fi cu o capacitate de 12.000 de locuri și va fi acoperit. Din noiembrie 2019 și până în prezent se pare că lucrurile s-au schimbat, Primăria anunțând că au început lucrările de igienizare și refacere a Stadionului.
De asemenea, Primăria Brașov anunță că au început lucrările pentru construirea sălii de sport de lângă stadionul Metrom.
Acestea ar trebui să fie prioritățile Brașovului în aceste zile? Nu cumva Primăria Brașov ar trebui să găsească o modalitate pentru a aloca bani către nevoile spitalelor aflate în lupta împotriva virusului Covid-19, acolo unde nevoile de echipamente și materiale nu sunt acoperite? Nici măcar dezinfectarea străzilor nu s-a făcut bine. Sunt străzi rămase fără nicio dezinfecție.
În cazul Stadionului Tineretului este vorba de lucrări de reparații. Directorul Direcției Administrare Infrastructură Sportivă Brașov, Emilian Cernica, comunică că „De luni dimineață, împreună cu cei de la firma de salubrizare și cu colegii de la RPLP Kronstadt am început să golim tot gunoiul din tribune, pentru că a fost surprinzător de mult, am curățat vegetația crescută spontan în curte și pe garduri; suntem în faza în care se încarcă totul în camioane. A fost foarte mult gunoi, probabil că de 10-15 ani nu s-a mai făcut nimic aici. De asemenea, am început lucrări la suprafața de joc. S-a curățat totul în jurul acesteia, înlocuim plasele de gard care sunt rupte, porțile de acces, au fost făcute și însămânțările și s-au făcut lucrările de refacere și întreținere specifice sezonului de primăvară. Este foarte mult de lucru. În paralel cu acest demers am început să reconectăm stadionul la utilități, deja am trimis documentele la Compania Apa și la compania de gaz. La Electrica avem o problemă pentru că există o restanță acolo și până nu se achită nu vom putea da drumul la curent, dar se va rezolva și acest lucru în cel mai scurt timp”.
Până la toamnă, când se dorește redarea în folosință a stadionului, lucrările se vor desfășura în clădire și în tribune, care au nevoie de reparații semnificative. „Etapa a doua va fi să igienizăm spațiile din interior, pentru a putea face funcționale vestiarele. Vom face lucrări de reparații, igienizări, zugrăveli, tâmplărie, refacere iluminat, vom reface toaletele și tot ce ține de asigurarea unei bune funcționări. Totodată, vom vedea câte dintre scaunele din tribune mai sunt funcționale și pot fi recondiționate și refolosite, iar restul, în funcție de alocarea bugetară, vom încerca să le înlocuim. Cred că în aproximativ două luni, gazonul Stadionului Tineretului va arăta cel puțin la fel de bine ca în anii ‘90, în perioada lui de glorie, iar interioarele probabil în luna septembrie vor fi gata”, a mai precizat Emilian Cernica.
Sunt câteva informații pe care Primăria nu le-a oferit în comunicatul de presă și nici în răspunsul la solicitarea de informații. Am întrebat:
1. În noiembrie 2019, George Scripcaru vorbea de refacerea stadionului, o capacitate de 12.000 de locuri și cu acoperirea lui. S-a renunțat la această variantă?
2. Cu ce companie sau cu cine se fac lucrările începute luni și în baza cărui contract?
3. Există un proiect, autorizație de construire pentru lucrările de refacere?
4. Câți bani au fost cheltuiți până acum cu Stadionul Tineretului și cât costă lucrările demarate luni?
La o parte din întrebări răspunsurile fie sunt vagi, fie sunt trimis de către purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea, să cer informații la o Direcție din cadrul Primăriei.
Practic, nu ni spun câți bani se cheltuie cu Stadionul Tineretului, nu a fost făcută o expertiză pentru a cunoaște problemele, nu există autorizație de construire.
Stadionul Tineretului din Braşov a fost preluat în toamna trecută de municipalitate, în contul datoriilor FC Brașov, și dat în administrarea Direcţiei de Administrare a Infrastructurii Sportive, pentru a fi reparat și repus în funcțiune. Ulterior, Municipalitatea a achiziționat și marca FC Brașov.
Municipalitatea nu a renunțat nici la ideea construcției unui stadion modern, de aproximativ 35.000 de locuri, lângă viitoarea sală polivalentă, unde se află Baza Sportivă Brașovia, care ar beneficia și ea de noile facilități. Pentru aceasta, municipalitatea a început demersuri de preluare a terenului sau de găsire a unei soluții de parteneriat cu Ministerul Educaţiei, care este proprietarul terenului acestei baze sportive.
Sala Metrom – 8.105.465,12 lei, inclusiv TVA
„Chiar dacă, în aceasta perioadă, principala preocupare rămâne lupta împotriva răspândirii coronavirusului, acolo unde este posibil, lucrările continuă. Astăzi am efectuat o verificare a stadiului lucrărilor de construire a sălii de sport de la Metrom și sper ca, până la sfârșitul acestui an, brașovenii vor avea o nouă sală de sport, care va putea găzdui competiții de nivel național, inclusiv pentru seniori. Este o investiție de care Brașovul avea nevoie și se încadrează în programul nostru de modernizare și extindere a infrastructurii sportive pentru a dezvolta practicarea sportului de masă. Și stadionul Metrom va fi modernizat, așteptăm răspunsul Companiei Naționale de Investiții pentru amenajarea Complexului sportiv Metrom, care va cuprinde un teren sintetic de fotbal, un teren multifuncțional și tribună”, a declarat primarul George Scripcaru.
Până în acest moment s-au executat peste 40% din lucrări, termenul de finalizare al acestora fiind sfârșitul anului 2020.
„Lucrările de execuție se derulează conform graficului, suntem într-un stadiu de aproximativ 40% finalizat, avem lucrări de rezistență și de instalații în derulare, și sperăm ca acum, odată cu îmbunătățirea vremii, să accelerăm ritmul de execuție”, a spus . Teofil Gălățeanu, diriginte de șantier din partea beneficiarului.
Lucrări executate: fundații și infrastructură extindere (partea din față și cea din spate), săpături mecanizate și manuale, montaj armătură, cofrare, turnare beton, instalații sanitare și de canalizare, rețele exterioare, termoizolații, umpluturi și turnare beton sub placa de la cota 0, stâlpi din beton extindere, grinzi și placă din beton armat – extindere, montaj structră metalică extindere pe verticală (parțial), consolidarea grinzilor (montaj armatură, montaj tije metalice, torcretare), armare și cofrare stâlpi sală de sport (parțial), pereți din zidărie de cărămidă.
„În următoarea etapă vom finaliza stâlpii de la etaj, turnarea betonului, pentru a putea pregăti montarea structurilor metalice, fermelor, care vor fi baza învelitorii. Ne propunem ca în maxim 9 luni să finalizăm acest proiect, dacă și vremea ne va ajuta, pentru că avem toate materialele necesare și tot suportul din partea beneficiarului”, a declarat Marius Aron, reprezentant Aeon Building, constructorul lucrării.
Sala de sport Metrom va cuprinde, pe lângă suprafața de joc: 3 gradene cu 138 de locuri pentru public, 51 de locuri pentru oficiali și sportivi. La parter vor fi amenajate: 4 vestiare sportivi (inclusiv băi, toalete), 4 vestiare antrenori, 1 vestiar arbitri, birou oficial, foaier cu cafeteria, sală ședințe, depozit materiale sportive, 1 vestiar personal, 2 grupuri sanitare public, garaj, centrală termică; la etaj: sală de mese + anexă, 2 grupuri sanitare public, 4 birouri, magazie.
Valoarea investiției este de 8.105.465,12 lei (inclusiv TVA).
Lucrările sunt executate de AEON Building SRL, iar proiectant general este Danina Star.
Pe partea de investiții ăn infrastructura sportivă, Primăria mai anunță și stadiul pentru bazelor sportive Stadionul Carpați și Tractorul.
Bază sportivă Stadionul Carpati
Va cuprinde: teren de fotbal sintetic (proiect finanțat de Federația Română de Fotbal), pistă de tartan, cu 8 culoare, în jurul terenului de fotbal, tribună de 500 de locuri, sală de sport multi-funcțională.
Valoare totală – 39.463.034,58 lei, inclusiv TVA, din care 34.322.401,90 lei Construcții+Montaj.
Studiul de fezabilitate este propus spre aprobare Consiliului Local, în ședința din data de 27 martie.
S-a obținut autorizația de demolare tribună și anexe, urmează procedura de atribuire a contractului de execuție lucrări de demolare.
Bază sportivă Tractorul
Proiectul presupune construirea unui patinoar de antrenament și a unui bazin de mici dimensiuni, pentru polo și competiții de natație pe distanță scurtă.
Valoare totală – este de 57.954.569,57 lei, inclusiv TVA, din care 39.993.430,79 lei Construcții+Montaj.
Studiul de fezabilitate este propus spre aprobare Consiliului Local, în ședința din data de 27 martie.
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply