Școala Gimnazială nr. 19 a trecut printr-un proces de extindere, în urmă căruia s-au creat nouă săli de clasă noi și un laborator de informatică. Lucrarea face parte dintr-un program mai amplu de extindere a unităților de învățământ, pentru crearea de noi spații pentru clase, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții optime.
„Mă bucur că am ajuns în această etapă, în care cel puțin la această școală, elevii nu vor mai fi atât de mulți în clasă, mai ales că în această perioadă ne confruntăm și cu o situație mai specială, din cauza pandemiei, și nu vor mai fi nevoiți să învețe în mai multe schimburi. A fost o lucrare destul de complexă, iar pe parcursul lucrărilor a trebuit să facem o serie de modificări ale proiectului inițial, astfel încât să ne încadrăm în normativele ISU, dar și pentru a supraînălța mansarda. Este una dintre școlile foarte bune ale orașului și consider că și elevii din această zonă merită să învețe în cele mai bune condiții, iar părinții lor să fie siguri că atunci când își trimit copiii la școală, aceștia beneficiază de condiții optime de învățare. Vom continua programul nostru de extindere sau construire de noi unități de învățământ, astfel încât copiii brașoveni să aibă parte de aceleași standarde ca și colegii lor din alte țări”, a declarat primarul George Scripcaru.
„Vreau să vă spun că ziua aceasta înseamnă pentru noi împlinirea unui vis. În școala nr. 19 de mulți ani se impunea lucrul acesta (extinderea școlii, n.n.) deoarece avem foarte mulți copii înscriși, dată fiind poziția școlii în învățământul brașovean și rezultatele foarte bune, chiar și de anul acesta, la evaluarea națională. Vreau să mulțumesc primăriei, părinților, dar și colegilor mei care s-au străduit și s-au implicat ca să ajungem astăzi să vedem această importantă lucrare finalizată. Deocamdată este doar o clădire, și astăzi suntem bucuroși că vă avem aici, dar inima acestei școli va începe să bată la toamnă, când se întorc copii noștri, pe care îi vom primi în casă nouă”, a declarat Claudia Savu, director Școala Gimnazială nr. 19.
Proiectant: SC Rozini SRL
Constructor: SC HIX Consulting SRL
Contract nr. 242/14.08.2018 – proiectare si execuţie
Valoare proiectare şi asistenţă tehnică: 89.833,10 lei, TVA inclus
Valoare lucrări executate: 2.405.024,41 lei, TVA inclus
Contract nr. 233/23.08.2019 – execuţie lucrări suplimentare conexe
Valoare lucrări executate: 738.518,61 lei TVA inclus
Total lucrări executate: 3.143.543,02 lei TVA inclus
Sursa de finanţare: buget local
Durata de execuţie a lucrărilor: 14.01.2019 – 28.04.2020
Investiția de etajare/mansardare a Școlii Gimnaziale nr. 19 din Municipiul Braşov reprezintă execuția unor lucrări care au constat în realizarea unui nivel suplimentar, peste clădirea școlii, de fapt un nou etaj 3.
Acest nou nivel se compune dintr-o structură de rezistență alcătuită din centuri interioare și exterioare, planșeu flotant din beton armat peste vechiul acoperiș al clădirii, stâlpi și grinzi din beton armat și șarpantă din lemn.
Învelitoarea, termoizolată la interior cu vată minerală, este din tablă, cu sistem de scurgere a apelor pluviale din jgheaburi și burlane noi și cu parazăpezi. Este refăcut întregul sistem de paratrăsnet.
Accesul la mansardă este asigurat prin continuarea între etajul 2 și mansardă a celor două scări ale clădirii.
Întreaga clădire a „noii” școli a fost reabilitată termic pe toate fațadele prin realizarea unui termosistem din polistiren expandat și vată minerală, peste care s-au realizat tencuieli decorative.
În interior s-au executat lucrări de instalații sanitare, fiind create două grupuri sanitare, pentru fete și băieți.
Ferestrele de la acest nivel sunt din tâmplărie PVC cu geam termopan, iar pentru realizarea unei iluminări naturale optime a noilor săli de clasă, în învelitoare și șarpantă s-au montat ferestre de învelitoare tip Velux.
În noul nivel s-au creat încă 9 săli noi de clasă și un cabinet de informatică. Când este cazul, din 2 săli de clasă alăturate se poate crea un spațiu mai amplu, prin retragerea unui perete mai amplu.
Toate spațiile nou create au conexiune la internet. În sălile de clasă pardoselile sunt din parchet laminat, iar holul are pardoseala din covor PVC antistatic și fonoizolant, în grupul sanitar fiind gresie. Pereții și tavanele au un finisaj cu vopsea lavabilă.
Întreaga clădire a școlii este dotată cu un sistem de avertizare și stingere a incendiilor, detectoare de fum în toate spațiile, butoane de alarmare, sirene, indicarea căilor de evacuare, hidranți, fiind construită în acest sens o stație de pompare alipită de clădirea școlii.
Lucrările realizate corespund din punctul de vedere al securității la incendiu, al asigurării sănătății și igienei, al siguranței în exploatare, al protecției împotriva noxelor și zgomotului și al izolării termice.
Pe lângă lucrările aferente obiectivului de investiţii s-au executat şi alte lucrări de amenajare a zonei din jurul şcolii, respectiv asfaltarea aleilor şi a terenului de sport, amenajarea aleilor şi amplasarea de bănci noi, amenajarea zonei verzi, precum şi amenajarea unei platforme pentru depozitarea pubelelor.
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply