Benzile dedicate transportului public din Brașov: soluție sau experiment?

În 23 decembrie a.c., primarul Scripcaru ne-a anunțat că a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Amenajare benzi dedicate transportului public și trotuare adiacente”, prin Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, asta după ce în urmă cu doi ani a semnat un contract controversat în valoare de 114 milioane de lei prin care achiziționa 105 autobuze Diesel, printr-un împrumut BERD, în contextul în care se știa de infringementul pe calitatea aerului din Brașov și de tendința de renunțare la motoarele Diesel în orașele vest-europene.

Este o finanțare importantă pentru ceea ce înseamnă mobilitate în municipiul Brașov și, implicit, pentru programul nostru de reducere a poluării prin transformarea transportului public în principalul sistem de transport din orașul nostru. Odată cu implementarea acestui proiect toate autobuzele care vor circula pe Calea București, Toamnei, Iuliu Maniu, Iorga, Lungă, Calea Făgrărașului și retur, precum și pe Victoriei, vor avea la dispoziție o bandă dedicată transportului în comun. Astfel, sper să ajungem în situația în care cei care merg cu transportul în comun să ajungă cel puțin la fel de repede ca cei care utilizează autoturismul propriu, dar cu costuri mult mai mici.” – este o parte din declarația care i se atribuie primarului Scripcaru.

Comunicatul integral poate fi găsit pe site-ul Primăriei Brașov.

Pe suprafața benzilor dedicate, la începutul fiecărui sector (in zona intersecțiilor), se va aplica un marcaj „BUS ONLY” care va informa participanții la trafic despre existența benzii dedicate.

Amenajarea benzilor dedicate se va face pe următoarele sectoare de drum:
Traseul 1 – Str. Poienelor, Calea București, Str. Toamnei, Str. Hărmanului, B-dul Mihail Kogălniceanu, B-dul Iuliu Maniu, Str. Nicolae Iorga, Str. Lungă, Calea Făgărașului, Șoseaua Cristianului;
Traseul 2 – Șoseaua Cristianului, Calea Făgărașului, Str. Lungă, B-dul Eroilor, B-dul 15 Noiembrie, Calea București;
Traseul 3 – B-dul Victoriei pe ambele sensuri.

Toate bune și frumoase dacă ne luăm după cele comunicate de primărie.

Infrastructură dedicată

Dacă benzile dedicate autobuzelor RATBV vor fi colorate și inscripționate cu „BUS ONLY” îmi este destul de ușor de intuit că pe traseele autobuzelor se vor intercala nenumărate autoturisme, în dulcele stil românesc. Nu e nevoie să mă credeți pe cuvânt, dar mergeți în oraș și vedeți câte mașini staționează pe pistele de biciclete trasate pe carosabil pe Iuliu Maniu, de exemplu, sau câte mașini blochează prima bandă staționând cu avarii în zone cu magazine sau restaurante.

În plus, numeroasele giratorii vor bloca autobuzele în trafic pentru că Primăria Brașov nu are competențe la acordarea priorității în trafic, prin urmare, autobuzul tot va da prioritate vehiculelor care vin din stânga, și fără o semaforizare smart, benzile dedicate nu sunt o soluție atât de bună precum s-ar crede la prima citire a acelui comunicat. Covorul asfaltic roșu va delimita banda dedicată autobuzelor doar până la intrarea în giratorii.

Totuși, să reținem că luăm câte o bandă pe cele mai importante trasee rutiere din oraș și o dedicăm autobuzelor RATBV. Asta înseamnă că brașovenii obișnuiți să meargă la muncă cu mașina vor sta mai mult în trafic sau vor opta pentru transportul public.

AFI Mall

Banda dedicată autobuzelor în zona noului mall, care n-ar fi trebuit construit într-o zonă semicentrală a Brașovului, nu își va dovedi eficacitatea pentru că mii de mașini vor ieși și vor intra zilnic în parcare din banda a doua, teoretic. Practic, miile de mașini din zona mall-ului vor afecta serios cele 17 rute RATBV care trec pe la stația Hidro A.

Cele 17 trasee RATBV, cu benzi dedicate sau fără, și tot traficul rutier din zona AFI Mall vor fi afectate serios și dacă se va implementa proiectul de resistematizare a traficului printr-un pasaj subteran.

RATBV

La solicitarea cu numărul 14708 / 04.12.2019 în baza legii 544 / 2001 privind accesul la informații de interes public, mi s-a răspuns că un autobuz Menarini indicat de către mine a fost retras la garaj deoarece prezenta defecțiuni la instalația de răcire. Totodată, în perioada 3 noiembrie – 3 decembrie, „2.73% din totalul autobuzelor Menarini au fost imobilizate, motivul principal fiind tamponarea în circulație”, adică trei autobuze noi ar fi fost imobilizate, conform evidențelor RATBV, dintre care unul pentru probleme la sistemul de răcire, iar celelate două din cauza unor presupuse tamponări în trafic.

Pentru că un asemenea răspuns nu a fost în măsură să mă mulțumească, am cerut lista tuturor defecțiunilor survenite de când circulă autobuzele Menarini pe străzile Brașovului, adică de aproximativ un an.

Răspunzând la solicitările mele pe legea 544 / 2001, adresele înregistrate cu numerele 15451 / 19.12.2019 și 15617 / 27.12.2019, aflu că ei nu se ocupă cu „întocmirea de analize sau rapoarte centralizatoare pentru a răspunde cerințelor formulate”. Prin urmare, mă întreb dacă acel procent de 2.73% autobuze imobilizate, despre care am scris mai sus, e scos din burtă sau au totuși niște centralizatoare pe care nu doresc să le facă publice?

Întrucât RATBV nu dorește să comunice despre faptul că se sar tot mai multe curse, fapte constatate de numeroși brașoveni pe grupurile de Facebook, că sunt în trafic tot mai multe autobuze EURO 2 si 3 – puternic poluatoare și între care o parte ar fi trebuit casate – încă de dinainte de a se asigura curse către Râșnov, Cristian, Codlea, Ghimbav și Prejmer și despre defecțiunile constatate de călători și de șoferi la autobuzele noi Menarini, pot trage concluzia că RATBV nu va deveni în viitorul apropiat o alternativă la mașinile personale și că nu va contribui la reducerea poluării din orașul nostru.

Benzile dedicate pentru autobuze reprezintă o idee bună, dar funcționează doar atunci când sunt parte dintr-un pachet de măsuri cum ar fi creșterea frecvenței autobuzelor pe acele rute dedicate, transportul public să se realizeze cu mijloace curate și atractive, sisteme park&ride și/sau scumpirea parcărilor din zonele centrale etc. În lipsa unui plan bine gândit, vom avea un experiment Firea al administrației Scripcaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.