BCR Info: Deficit bugetar de 3,37% din PIB în primele zece luni ale anului

▪ Primele zece luni ale anului s-au încheiat cu un deficit bugetar de 3,37% din PIB, mai mic decât cel din aceeași perioadă a anului trecut de 4,06% din PIB. Veniturile bugetare au crescut cu 22,7% în termeni anuali în primele zece luni, iar cheltuielile au avansat mai lent – cu 19,4%. Raportul dintre cheltuielile bugetare rigide (salarii plus asistenţă socială) şi veniturile ciclice (venituri fiscale plus contribuţiile de asigurări sociale) a fost de 79,5% în primele zece luni din 2022 faţă de 83,2% în primele zece luni din 2021.

Creşterea inflaţiei din prezent sprijină reducerea deficitului bugetar prin inflatarea PIB-ului nominal şi a veniturilor statului, în
timp ce cheltuielile sunt ajustate în sus cu întârziere. Atingerea ţintei de deficit bugetar cash de 5,74% din PIB pare să fie astfel facilă.

Procesul de ajustare fiscală din 2023 se anunţă mai dificil deoarece inflaţia ar putea fi mai mică iar creşterea economică ar putea încetini.

▪ Forintul maghiar a fost singura monedă din regiune care s-a depreciat față de euro în ultimă săptămână, cu un declin de 0,5% pe fondul discuţiilor legate de posibila îngheţare a fondurilor europene pentru Ungaria. Leul sa apreciat cu 0,4%, zlotul polonez a câştigat 0,2%, iar coroana cehă a fost relativ constantă. De la începutul anului leul s-a apreciat cu 0,6% în raport cu euro, coroana cehă a câştigat 2,2%, zlotul polonez s-a depreciat cu 2,2% iar forintul maghiar a pierdut 9,7%.

▪ Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară locală de săptămâna trecută a fost apropiat de cel de acum două săptămâni. Miercuri a fost înregistrat un maxim al tranzacţiilor de aproximativ o treime din volumul întregii săptămâni. Pentru finalul acestui an avem o estimare de curs de schimb EUR/RON de 5,00 iar la finalul anului următor prognozăm un nivel de 5,10. Principalele presiuni de depreciere a leului provin dinspre deficitul de cont curent mare care s-ar putea ajusta marginal în 2023 dacă preţurile energetice de import vor fi mai scăzute.

▪ Ministerul Finanțelor organizează astăzi două licitaţii pentru titluri de stat în euro pe plan local cu ocazia scadenţei altor obligaţiuni de stat în valoare de 1,647 miliarde euro emise tot local. La una dintre licitaţiile de astăzi Ministerul Finanţelor doreşte să emită certificate de trezorerie pe un an în valoare de 400 milioane euro iar la a doua licitaţie are în plan emiterea obligaţiuni în valoare de 400 milioane euro cu maturitatea noiembrie 2025.

Sursa: BCR

Leave a Reply

Your email address will not be published.